Главная Эффект, эффективность... Методичні підходи до розрахунку ефективності міжнародних перевезень залізничним транспортом (2008, 307c., EFK0034-02)

Фрагмент из кейса

Перед Джоном Коутом. сотрудником отдела закупок компании Emab. стояла задача составить рекомендацию. Через 8 месяцев компания Emab должна была остановить...
Фрэнк Джонсон был менеджером по физическому распределению и отвечал за экспортные операции компании Sudsy Soap. Он работал в этой должности последние пять...

Методичні підходи до розрахунку ефективності міжнародних перевезень залізничним транспортом (2008, 307c., EFK0034-02)

Font Size Larger Font Smaller Font
Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Материал из категории  Эффект, эффективность, оценка...
14.01.2016 17:36

Розрахунок економічної ефективності залізничних перевезень є одним з основних етапів комерційної діяльності залізниць. Під розрахунком економічної ефективності конкретного рейсу розуміється калькуляція і зіставлення всіх запланованих витрат із очікуваними або фактичними доходами. Результатом подібних досліджень є виявлення економічного результату - прибутку чи збитку.

Метою врахування експлуатаційних витрат перевезень є достовірне визначення фактичних витрат, пов'язаних з рейсами, а також контроль за використанням ресурсів і коштів. Визначення точних витрат по транспортному засобу на кожному конкретному напрямку дозволяє залізниці з найменшим для себе ризиком удосконалити цінову політику [49, С. 136].

Для подальшого розвитку економіки України велике значення має підвищення ефективності міжнародних перевезень. Основною вимогою при обґрунтуванні ефективності розвитку міжнародних перевезень є дотримання інтересів економіки країни, тобто аналізований варіант міжнародних перевезень повинен бути ефективним для економіки країни.

 

У транспортній галузі експлуатаційні витрати, які включаються в собівартість перевезень, регламентуються типовим Положенням, затвердженим наказом Міністерства транспорту України від 13.09.94 № 476. Відповідно до типового Положення витрати групуються за елементами: матеріальні витрати, витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, амортизація основних фондів та ін.

 

Світовий ринок залізничних перевезень характеризується значною кількістю чинників, які багато в чому відрізняються від особливостей внутрішньої союзної системи функціонування залізничного транспорту. При виконанні міжнародних маршрутів особливе значення має міждержавне регулювання, різні податки і збори, специфіка експлуатаційних та інших витрат. Реально усвідомивши проблему відсутності загальновизнаного підходу до оцінки комерційної ефективності міжнародних перевезень вантажів, залізниці на рівні своїх планово-економічних служб виробили власні методики розрахунку собівартості міжнародних рейсів.

Однак проблема підвищення ефективності міжнародних перевезень вантажів залізницями постійно вимагає від спеціалістів проведення додаткових досліджень у цій галузі.

Універсальна модель розрахунку економічної ефективності міжнародного рейсу дозволяє вирішити як оперативні, так і стратегічні завдання експлуатації залізничних маршрутів. Під стратегічною функцією розуміється можливість використання моделі з метою визначення комерційної ефективності експлуатованого або запланованого маршруту. Оперативна функція полягає в систематичному контролі за комерційною ефективністю конкретних рейсів. У цьому випадку розрахунок потрібно виконувати для прямого (експортного) та зворотного (імпортного) напрямків.

Позитивний ефект від міжнародних перевезень є умовою економічної доцільності їх виконання.

Для розрахунку ефективності міжнародних перевезень приймається єдиний норматив економічної ефективності, рівний 0,15. Затрати при визначенні ефективності (Зе) міжнародних перевезень розраховують за формулою:

 

Зе = Be + Рн ? К,

 

де Be - експлуатаційні витрати, пов'язані з міжнародними перевезеннями, грн;

Рн - єдиний норматив економічної ефективності (0,15);

К - капітальні вкладення в основні й оборотні фонди транспортних послуг, грн.

 

При розрахунку економічної ефективності транспортних послуг порівнюються одержані від них доходи, виражені в іноземній валюті, із затратами на перевезення по тій частині маршруту, яка оплачується в цій валюті, а потім порівнюються затрати і результати за весь шлях перевезення (по території України, за кордоном). В цьому випадку результати враховуються як в національній, так і в іноземній валюті.

При розрахунку ефективності міжнародних залізничних перевезень враховуються безпосередні, супровідні додаткові результати (ефекти) і затрати (збитки).

Також важливе значення має точне формулювання поняття експорту транспортних послуг, експлуатаційних витрат і доходів у іноземній валюті (валютні надходження і платежі).

Поняття «експорт транспортних послуг» на залізничному транспорті включає:

1. Перевезення вантажів іноземних вантажовласників і вантажів української зовнішньої торгівлі.

2. Заправлення іноземних транспортних засобів паливно-мастильними матеріалами, надання технічної допомоги іноземним транспортним засобам, надання послуг екіпажам іноземних транспортних засобів, інші види робіт і послуг, оплачуваних в іноземній валюті.

Показник ефективності експорту (Хе) транспортних послуг з врахуванням перерахунку іноземної валюти в національну:

 

Хе = (Be - Вз)kв/З,

 

де Be - валютні надходження від експорту транспортних послуг, інвалюта;

Вз - валютні затрати, інвалюта;

kв - коефіцієнт переведення іноземної валюти в національну;

З - затрати в національній валюті, грн.

 

Поточні витрати і одноразові затрати визначаються при розрахунку економічної ефективності в тій частині, яка оплачується іноземною валютою (забезпечує валютні надходження).

На залізничному транспорті в експлуатаційні витрати по експорту транспортних послуг включаються: основна і додаткова заробітна плата водіїв, відрахування на соціальне страхування, затрати на паливо, мастильні й інші експлуатаційні витрати, поточний ремонт і технічне обслуговування потягів, амортизаційні відрахування, накладні витрати.

По вантажних перевезеннях в експлуатаційних витратах затрати на паливо необхідно визначати за світовими цінами з переведенням У національну валюту за допомогою коефіцієнта:

 

Зп = Зпн ? Кп,

 

де Зпн - затрати на паливо в національній валюті, грн;

Кп - коефіцієнт переведення національної валюти на паливо в світові ціни.

 

При експорті послуг залізничного транспорту капітальні вкладення в основні оборотні фонди (kе) розраховують за формулою:

 

kе = Ц(t/Т),

 

де Ц - ціна транспортних засобів, що беруть участь в експорті послуг, і частина нормованих оборотних коштів, пропорційних цій вартості;

t - час роботи транспортних засобів, діб;

Т - період роботи транспортних засобів, діб.

 

В оборотні фонди включаються також нормовані оборотні кошти за витратами в іноземній валюті, які переводяться в національну валюту за допомогою коефіцієнта кв.

На залізничному транспорті валютні надходження розраховуються: при перевезеннях вантажів іноземних власників, включаючи транзитні перевезення по території України, при перевезеннях вантажів зовнішньоторговельних об'єднань, а також виконанні робіт і послуг, наданих іноземним транспортним засобам.

Валютні витрати на залізничному транспорті включають: витрати на заробітну плату персоналу потяга; витрати на відрядження; платежів за паливно-мастильні матеріали; оплату дорожніх зборів; витрати на технічне обслуговування, ремонт рухомого складу; витрати на страхування; витрати на оформлення документів; оплату зборів на митниці; оплату амортизації.

Для визначення ефективності транспортних послуг (Хен) на території України і за кордоном використовують формулу:

 

Хен = (Вчв ? kв + Дукртер + Дінтер)/З,

 

де Дукртер - доходи, отримані за міжнародні перевезення вантажів по території України, грн;

Дінтер - доходи в національній валюті, отримані за міжнародні перевезення вантажів за межами України, грн.

 

Ефект від транспортних послуг (Етп) розраховується за формулою:

 

Етп = Вчв ? kв + Дукртер + Дінтер - З.

 

Для визначення показника ефективності діяльності транспортних підприємств за транспортними послугами використовують формулу:

 

Хеj = ?Вчв ? kв / ?Зі,

 

де j - індекс транспортного підприємства;

і - індекс транспортної операції.

 

Ефект від діяльності транспортних підприємств за транспортними послугами (Етп) визначається за формулою:

 

Етп = ?Ее.

 

Для визначення очікуваних змін собівартості перевезення після впровадження рекомендацій витрати згрупуємо за такими статтями: перемінні й постійні. Щоб розрахувати економічні ефективності, виділяємо окремі статті: витрати, які включають паливно-мастильні матеріали, та накладні витрати.

Економія витрат на паливно-мастильні матеріали після впровадження рекомендацій становить:

 

?Епмм = Впмм ?пммрек,

 

де ?пммрек - коефіцієнт, що характеризує скорочення витрат на паливно-мастильні матеріали після впровадження рекомендацій.

 

Коефіцієнт ?пммрек визначають за формулою:

 

?пммрек = ( 1 - Впммрек / Впмм)

 

де Впммрек і Впмм - витрати на паливно-мастильні матеріали до і після впровадження рекомендацій, грн.

 

Економія накладних витрат:

 

?Ен.в. = Вн.в. ?н.в.рек,

 

де ?н.в.рек - коефіцієнт, що характеризує скорочення накладних витрат.

 

Коефіцієнт ?н.в.рек визначають за формулою:

 

?н.в.рек = ( 1 - Вн.в.рек / Вн.в.)

 

Економічна ефективність рейсу розраховується за формулою:

 

Ерейс = Ц - С - (?Еп.в. + ?Езм.в.),

 

де С - собівартість, грн;

Ц - ціна перевезення, грн.

 

Залізничний транспорт відіграє виключну роль у розвитку економіки будь-якої держави. Здійснюючи перевезення вантажів згідно з потребами виробництва, він забезпечує нормальне функціонування і розвиток всіх його галузей, регіонів та підприємств.

Основними законодавчими актами, що регулюють здійснення міжнародних перевезень залізницями України, є: Статут залізниці України, Закони України «Про транспорт», «Про залізничний транспорт», «Про транзит вантажів», Постанови Кабінету Міністрів України «Про угоди щодо міжнародного залізничного вантажного та пасажирського сполучення», «Про Порядок обслуговування громадян залізничним транспортом», Наказ Міністерства транспорту України «Про охорону і супроводження вантажів, що перевозяться залізничним транспортом України відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про забезпечення охорони вантажів, що перевозяться залізничним транспортом», «Про затвердження Тарифів на перевезення вантажобагажу залізничним транспортом у міжнародному сполученні» та ін.

Основним інструментом, за допомогою якого вирішуються питання міжнародного співробітництва, у тому числі й у сфері залізничних перевезень, є міжнародні угоди.

 

Джерело: Донченко О.О. Організація міжнародних перевезень: Навч. посіб. - К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2008. – C. 123-128 (307 с.)




Последние похожие материалы:
Более поздние похожие материалы:

Обновлено 01.02.2017 11:03
 

Последние новости на сайте

Элеваторы для обработки зерновых культур находят широкое применение в фермерских хозяйствах, аграрных предприятиях. С их помощью...
Давайте розглянемо різні типи ламп та основні параметри, які важливо враховувати при їх...

Авторский сайт в сфере логистики Logistics-GR

Пример материалов из категории "Задачи по логистике"

Автомобиль-самосвал работал на маятниковом маршруте с пробегом в обоих направлениях: = 3,5 т; = 5 км; = 5 км; = 12 мин; = 1,0; =...
Дженет Лонг (Janet Long) — сотрудник по закупкам в Overton Travel Group. Она зарабатывает 16000 ф. ст. в год; другие затраты...

Facebook-страница

Фрагмент из задачи

Затраты на поставку единицы продукции = 15 денежных единиц, годовые потребления = 1200 единиц, годовые затраты на...
Объем перевозимых грузов, грузоподъемность автомобиля, расстояние перевозки, время погрузки и разгрузки заданы в табл....

 

Группа на Linkedin

(более 4000 участников)

Группы на Facebook

 

Узнать о проекте Logistics-GR

 youtube-канал  

 

Результаты тестов

Последние результаты
<-->Стоит ли Вам выбирать профессию менеджера по логистике? 64.00 %
<->(Лог-М) Тема 10. Складська логістика (10 тест.завдань) 40.00 %
<->(Log) Test 01. Warehouse and Logistics (10 tests) 90.00 %
Перейти к тестам
Проект работает
15 years, 1 months, 15 days.
Судно перевозит генеральные грузы. В первом порту погрузили . Во втором порту выгрузили =4000 т, а в третьем порту выгрузили = 6000...
Определить оптимальное место расположения распределительного центра при следующих...
Компания Semple-Brown собирает кухонные столы, закупая для этого ножки (4 шт. на стол) и столешницы. Время выполнения заказов на...
Рассчитать время рейса судна (чистая грузоподъемность = 30000 т) между двумя портами, если известно: расстояние перевозки между ними равно...
Склады, имеющиеся в системе складского хозяйства Республики Беларусь, могут быть классифицированы по следующим признакам: - роду грузов, -...
Варианты размещения стеллажных складов по отношению к производственному корпусу приведены на рис....
Повышение скорости сообщения и комфорта поездки на ГПТ ведет к уменьшению транспортной усталости, что способствует росту выработки продукции, снижению...
В зависимости от решаемой задачи в практике планирования перевозок для получения оптимальных решений применяют различные математические методы. В связи с...
Группа The Schenker Group была создана в Германии более чем 125 лет назад и с тех пор работает на международной арене. Потребителей из 1000 точек...
Bjorg's Pharmaceuticals (BP) — это биотехнологическая компания, разрабатывающая и предлагающая на рынке специализированные лекарственные препараты для...
Konigshaven Suppliers — это оптовое предприятие, специализирующееся на продуктах питания и поставляющее их в супермаркеты в южных регионах...
Deloitte & Touche Fantus разработала список факторов, которые отрасли высоких технологий учитывают при принятии решений о местах размещения своих...

Logistics-GR - теория и практика логистики и транспорта

Copyright © 2009 - 2024. При использовании материалов сайта - гиперссылка обязательна. All Rights Reserved. По всем вопросам обращаться - email