Главная Эффект, эффективность... Методичні підходи до визначення ефективності міжнародних перевезень вантажів автомобільним транспортом (2008, 307c., EFK0034-03)

Фрагмент из кейса

Фирма «Минификс» является производителем и наладчиком компьютерных локальных систем в Москве и Московской области. Служба логистики компании состоит из...
Перед Джоном Коутом. сотрудником отдела закупок компании Emab. стояла задача составить рекомендацию. Через 8 месяцев компания Emab должна была остановить...

Методичні підходи до визначення ефективності міжнародних перевезень вантажів автомобільним транспортом (2008, 307c., EFK0034-03)

Font Size Larger Font Smaller Font
Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Материал из категории  Эффект, эффективность, оценка...
14.01.2016 17:39

Розрахунок економічної ефективності перевезень вантажів автомобільним транспортом є одним з основних етапів комерційної діяльності автомобільних підприємств. Під розрахунком економічної ефективності конкретного рейсу розуміється калькуляція і зіставлення всіх запланованих витрат із очікуваними або фактичними доходами. Наслідком подібних досліджень є виявлення економічного результату - прибутку чи збитку.

Метою врахування експлуатаційних витрат перевезень є достовірне визначення фактичних витрат, пов'язаних з рейсами, а також контроль за використанням ресурсів і коштів. Визначення точних витрат по транспортному засобу на кожному конкретному напрямку дозволяє автомобільним підприємствам з найменшим для себе ризиком удосконалити цінову політику.

Для подальшого розвитку економіки України велике значення має підвищення ефективності міжнародних перевезень. Основною вимогою при обґрунтуванні ефективності розвитку міжнародних перевезень є дотримання інтересів економіки країни, тобто аналізований варіант міжнародних перевезень повинен бути ефективним для економіки країни.

 

У транспортній галузі експлуатаційні витрати, які включаються в собівартість перевезень, регламентуються типовим Положенням, затвердженим наказом Міністерства транспорту України від 13.09.94 № 476. Відповідно до типового Положення витрати групуються за елементами таким чином: матеріальні витрати, витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, амортизація основних фондів та ін. [42, с. 17].

 

Світовий ринок автомобільних перевезень характеризується значною кількістю чинників, які багато в чому відрізняються від особливостей внутрішньої союзної системи функціонування автомобільного транспорту. При виконанні міжнародних маршрутів особливе значення має міждержавне регулювання, різні податки і збори, специфіка експлуатаційних та інших витрат. Реально усвідомивши проблему відсутності загальновизнаного підходу до оцінки комерційної ефективності міжнародних перевезень вантажів автомобільним транспортом, автомобільні підприємства на рівні своїх планово-економічних служб виробили власні методики розрахунку собівартості міжнародних рейсів.

Універсальна модель розрахунку економічної ефективності міжнародного рейсу дозволяє вирішити як оперативні, так і стратегічні завдання експлуатації автомобільних маршрутів. Під стратегічною функцією розуміється можливість використання моделі з метою визначення комерційної ефективності експлуатованого або запланованого маршруту. Оперативна функція полягає в систематичному контролі за комерційною ефективністю конкретних рейсів. У цьому випадку розрахунок потрібно виконувати для прямого (експортного) та зворотного (імпортного) напрямків.

Позитивний ефект від міжнародних перевезень є умовою економічної доцільності їх виконання.

При розрахунку ефективності міжнародних перевезень приймається єдиний норматив економічної ефективності, рівний 0,15.

Затрати при визначенні ефективності (Зе) міжнародних перевезень розраховуються за формулою:

 

Зе = Be + Рн ? К,

 

де Be - експлуатаційні витрати, пов'язані з міжнародними перевезеннями, грн;

Рн - єдиний норматив економічної ефективності (0,15);

К - капітальні вкладення в основні й оборотні фонди транспортних послуг, грн.

 

При розрахунку економічної ефективності транспортних послуг порівнюються одержані від них доходи, виражені в іноземній валюті, із затратами на перевезення по тій частині маршруту, яка оплачується в цій валюті, а потім порівнюються затрати і результати за весь шлях перевезення (по території України, за кордоном). В цьому випадку результати враховуються і в національній валюті, і в іноземній.

Під час розрахунку ефективності міжнародних перевезень вантажів автомобільним транспортом враховуються як безпосередні, так і супровідні додаткові результати (ефекти) і затрати (збитки).

Важливе значення також має точне формулювання поняття експорту транспортних послуг, експлуатаційних витрат і доходів у іноземній валюті (валютні надходження і платежі).

Поняття «експорт транспортних послуг» на автомобільному транспорті включає:

1. Перевезення вантажів іноземних вантажовласників і вантажів української зовнішньої торгівлі.

2. Заправлення іноземних автотранспортних засобів паливно-мастильними матеріалами, надання технічної допомоги іноземним автотранспортним засобам, надання послуг екіпажам іноземних автотранспортних засобів, інші види робіт і послуг, оплачуваних у іноземній валюті.

Показник ефективності експорту (Хе) транспортних послуг з врахуванням перерахунку іноземної валюти в національну:

 

Хе = (Be - Вз)kв / З,

 

де Be - валютні надходження від експорту транспортних послуг, інвалюта;

Вз - валютні затрати, інвалюта;

kв - коефіцієнт переведення іноземної валюти в національну;

З - затрати в національній валюті, грн.

 

Поточні витрати і одноразові затрати визначаються при розрахунку економічної ефективності в тій частці, яка оплачується іноземною валютою (забезпечує валютні надходження).

На автомобільному транспорті в експлуатаційні витрати по експорту транспортних послуг включається: основна і додаткова заробітна плата водіїв; відрахування на соціальне страхування; затрати на паливо, мастильні й інші експлуатаційні витрати; зношування й ремонт шин; поточний ремонт і технічне обслуговування автомобілів; амортизаційні відрахування; накладні витрати.

По вантажних перевезеннях в експлуатаційних витратах витрати на паливо необхідно визначати за світовими цінами з переведенням у національну валюту за допомогою коефіцієнта:

 

Зп = Зпн ? kп,

 

де Зпн - затрати на паливо в національній валюті, грн;

kп - коефіцієнт переведення національної валюти на паливо в світові ціни.

 

При експорті послуг автомобільного транспорту капітальні вкладення в основні оборотні фонди (kе) визначаються за формулою:

 

kе = Ц(t/Т),

 

де Ц - ціна транспортних засобів, що беруть участь в експорті послуг, і частина нормованих оборотних коштів, пропорційних цій вартості;

t - час роботи транспортних засобів, діб;

Т - період роботи транспортних засобів, діб.

 

В оборотні фонди включаються також нормовані оборотні кошти за витратами в іноземній валюті, які переводяться в національну валюту за допомогою коефіцієнта кв.

Валютні надходження на автомобільному транспорті обчислюються: при перевезеннях вантажів іноземних власників, враховуючи транзитні перевезення по території України, вантажів зовнішньоторговельних об'єднань, а також при виконанні робіт і послуг, наданих іноземним автотранспортним засобам.

На автомобільному транспорті валютні витрати складаються з:

1. Витрат на заробітну плату водіям.

2. Витрат на відрядження водіям автомобілів.

3. Платежів за паливно-мастильні матеріали.

4. Оплату дорожніх зборів.

5. Витрати на технічне обслуговування, ремонт рухомого складу й відновлення зносу та ремонту шин.

6. Витрати на страхування.

7. Витрати на оформлення документів.

8. Оплату зборів на митниці.

9. Оплату амортизації.

Визначаючи ефективність транспортних послуг (Хен) на території України і за кордоном, застосовують формулу:

 

Хен = (Вчв ? kв + Дукртер + Дінтер)/З,

 

де Дукртер - доходи, отримані за міжнародні перевезення вантажів по території України, грн;

Дінтер - доходи в національній валюті, отримані за міжнародні перевезення вантажів за межами України, грн.

 

Ефективність від транспортних послуг (Етп) обчислюється за формулою:

 

Етп = Вчв ? kв + Дукртер + Дінтер - З.

 

Показник ефективності діяльності транспортних підприємств за транспортними послугами розраховують, використовуючи формулу:

 

Хеj = ?Вчв ? kв / ?Зі,

 

де j - індекс транспортного підприємства;

і - індекс транспортної операції.

 

Продуктивність діяльності транспортних підприємств за транспортними послугами (Етп) визначається:

 

Етп = ?Ее.

 

Очікувані зміни собівартості автоперевезення після впровадження рекомендацій витрати віднесемо за перемінними та постійними статтями. Для розрахунку економічної ефективності виокремимо статті: витрати, які включають паливно-мастильні матеріали, та накладні витрати.

Економія витрат на паливно-мастильні матеріали після впровадження рекомендацій складає:

 

?Епмм = Впмм ?пммрек,

 

де ?пммрек - коефіцієнт, що характеризує скорочення витрат на паливно-мастильні матеріали після впровадження рекомендацій.

 

Далі розраховують коефіцієнт ?пммрек:

 

?пммрек = ( 1 - Впммрек / Впмм),

 

де Впммрек і Впмм - витрати на паливно-мастильні матеріали до і після впровадження рекомендацій, грн.

 

Розрахуємо економію накладних витрат:

 

?Ен.в. = Вн.в. ?н.в.рек,

 

де ?н.в.рек - коефіцієнт, що характеризує скорочення накладних витрат.

 

Коефіцієнт ?н.в.рек обчислюють таким чином:

 

?н.в.рек = ( 1 - Вн.в.рек / Вн.в.)

 

Економічну ефективність рейсу визначають за формулою:

 

Ерейс = Ц - С - (?Еп.в. + ?Езм.в.),

 

де С - собівартість, грн;

Ц - ціна перевезення, грн.

 

Транспорт - це життєво важлива галузь народного господарства будь-якої країни, яка забезпечує економічну безпеку і цілісність держави. Ця галузь є однією з найбільших основних ланок виробничої та спеціальної інфраструктури. Торгівля тісно пов'язана з транспортом.

Зовнішня торгівля також взаємопов'язана з транспортом. При будь-якій зовнішньоторговельній угоді проданий товар потрапляє в сферу міжнародного обігу. За допомогою транспортних засобів товар переміщується від місця його виробництва до пункту споживання. При цьому транспорт як би продовжує процес виробництва товару у межах сфери звертання.

Особливе місце серед цих видів транспорту посідає автомобільний транспорт. Він мобільний і більш пристосований до споживачів транспортних послуг і, на відміну від інших видів, не потребує залізничних колій, морів, річок та океанів і може використовуватись у будь-якій місцевості.

У господарстві України автомобільний транспорт набуває все більшого значення, конкуруючи із залізничним, особливо, коли йдеться про перевезення готової продукції. У зовнішньоторговельних перевезеннях України автотранспортом щорічно перевозиться 2-2,5% вантажів зовнішньої торгівлі.

Відношення між суб'єктами транспортних відносин є складними і потребують правового регулювання. Правове регулювання міжнародних автомобільних перевезень здійснюється на базі: внутрішнього законодавства, двосторонніх міжурядових угод з питань міжнародних автомобільних перевезень, багатосторонніх конвенцій і угод з питань міжнародних автомобільних перевезень.

Основними Законами України, що регулюють діяльність автомобільного транспорту України є: «Про транспорт», «Про автомобільний транспорт», «Про дорожній рух», «Про транзит вантажів», «Про функціонування єдиної транспортної системи України в особливий період».

Міжнародні організації, які регулюють перевезення вантажів автомобільним транспортом:

1. Комітет з внутрішнього транспорту Європейської економічної комісії ООН (КВТ ЄЕК ООН).

2. Комісія з транспорту Європейського економічного співтовариства (ЄЕС).

3. Міжнародний союз автомобільного транспорту (МСАТ).

4. Міжнародна федерація експедиційних асоціацій автомобільного транспорту (ФІАТА).

5. Українська асоціація міжнародних автомобільних перевізників (АСМАП).

 

Джерело: Донченко О.О. Організація міжнародних перевезень: Навч. посіб. - К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2008. – C. 152-158 (307 с.)




Последние похожие материалы:
Более поздние похожие материалы:

Обновлено 01.02.2017 11:04
 

Последние новости на сайте

Элеваторы для обработки зерновых культур находят широкое применение в фермерских хозяйствах, аграрных предприятиях. С их помощью...
Давайте розглянемо різні типи ламп та основні параметри, які важливо враховувати при їх...

Авторский сайт в сфере логистики Logistics-GR

Пример материалов из категории "Задачи по логистике"

Определить площадь, необходимую для размещения металлических контейнеров весом брутто 3,0 т, если на склад предполагается равномерное...
Произвести расчет предельного, технического и целевого тарифов при общем, пессимистическом и оптимистическом материалопотоке, а также...

Facebook-страница

Фрагмент из задачи

Определить площадь для складирования 500 т антрацита. Насыпной вес антрацита равен = 0,9 - 1,1 т/м3, а угол естественного откос = 45°. Принять =...
Судно перевозит генеральные грузы. В первом порту погрузили . Во втором порту выгрузили =4000 т, а в третьем порту выгрузили = 6000...

 

Группа на Linkedin

(более 4000 участников)

Группы на Facebook

 

Узнать о проекте Logistics-GR

 youtube-канал  

 

Результаты тестов

Последние результаты
<-->Стоит ли Вам выбирать профессию менеджера по логистике? 64.00 %
<->(Лог-М) Тема 10. Складська логістика (10 тест.завдань) 40.00 %
<->(Log) Test 01. Warehouse and Logistics (10 tests) 90.00 %
Перейти к тестам
Проект работает
15 years, 1 months, 15 days.
Компания Bannerman Industries планирует построить хранилище для обслуживания семи крупных заказчиков, расположенных в местах с...
Исходные данные: 1) годовое количество проката черных металлов — 50000 т; 2) коэффициент неравномерности поступления проката - 1,2; 3) дни работы склада –...
За период 1999—2004 гг. известен удельный показатель объема перевозок, отнесенный на 1 млн руб. товарооборота регионального склада...
Определить потребность в электропогрузчиках для выполнения погрузочно-разгрузочных работ с тарно-штучным грузами. Исходные данные приведены в табл....
Використання спеціалізованих дорожньо-транспортних засобів (ДТЗ) замість стандартних бортових ДТЗ має такі переваги: - можливість перевезення вантажів,...
На рис. 9.11 проиллюстрировано влияние неопределенности спроса (расхода) на параметры управления...
Основные принципы обеспечения качества обслуживания потребителей: - ориентация на удовлетворение потребностей потребителей; - ориентация на...
Для упорядочения программных продуктов, присутствующих на рынке, и четкого позиционирования используемых предприятиями систем автоматизации была...
International Business Systems — самый крупный международный продавец программного обеспечения, применяемого для управления цепями поставок. Ее акции...
Магазин «Книжный мир» (г. Саров Нижегородской области) начал свою деятельность в 1994 г., и в настоящее время его штат составляют 17 человек (в том числе...
Магазин «Книжная лавка архитектора» (КЛА) расположен рядом с метро «Кузнецкий мост» в соседнем здании с Московским архитектурным институтом (МАрхИ)....
Типография «Picket Fence» находится в Москве (Цветной бульвар, д. 24/2). Это небольшое предприятие, в нем работает 15 человек, обслуживающих две печатные...

Logistics-GR - теория и практика логистики и транспорта

Copyright © 2009 - 2024. При использовании материалов сайта - гиперссылка обязательна. All Rights Reserved. По всем вопросам обращаться - email