Главная Грузы, грузопотоки Перевезення худоби, продуктів тваринництва і птахівництва (2006, 304с., GRZ0035-16)

Фрагмент из кейса

Компания Mom's Tacos (tacos — свернутая маисовая лепешка с начинкой из рубленого мяса, сыра, лука и бобов с острой подливой) была быстро растущей сетью...
Торговая компания подмосковного города Электросталь закупила партию куриных окорочков в США. По контракту американская фирма обязалась поставить товар на...

Перевезення худоби, продуктів тваринництва і птахівництва (2006, 304с., GRZ0035-16)

Font Size Larger Font Smaller Font
Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 
Материал из категории  Грузы, грузопотоки
06.12.2015 22:01

Тваринництво і птахівництво є одними з найважливіших галузей сільськогосподарського виробництва. Домашніх тварин доставляють з пасовищ на збірні чи приймальні пункти, розташовані на залізничних станціях, або безпосередньо на м'ясокомбінати. Перегін худоби «своїм ходом» зв'язаний зі значними втратами часу і живої маси худоби, а для доставки свиней і домашніх птахів такий спосіб взагалі не застосовують. Тому для перевезення худоби використовують різні види транспорту.

Перевезення тварин викликає зміну звичного режиму їхнього утримання, пов'язану з новими умовами розміщення, тряскою в дорозі, завантаженням і розвантаженням. Усе це призводить до нервових порушень у тварин, відмови їх від корму, негативно позначається на масі тварин. Автомобільний транспорт при перевезеннях тварин на приймальні пункти, а також на м'ясокомбінати і бойні доцільно використовувати при відстані перевезення до 500 км.

Переваги автомобільного транспорту перед залізничним у цих умовах полягають у можливості доставки худоби безпосередньо з пасовищ чи збірних пунктів до воріт бойні, м'ясокомбінату та у підвищенні швидкості доставки худоби, що сприяє скороченню втрат живої маси. Крім того, вантажопідйомність автомобілів і автопоїздів використовується на 50-90 %, тоді як вантажопідйомність залізничних вагонів на 30-35 %. 

Худобу варто перевозити з урахуванням кліматичних особливостей місцевості. Так, наприклад, на півдні країни в жаркий період року худобу та свиней необхідно перевозити або вранці, або після заходу сонця. Щоб уникнути перегріву і сонячних ударів у денний час тварини повинні знаходитися під брезентовим тентом. Улітку, як підстилку на підлогу кузова, використовують пісок, періодично змочуваний водою, а взимку і восени — солом'яну підстилку чи торф. 

Спеціалізований рухомий склад для перевезення худоби повинен відповідати таким вимогам: створювати умови, що забезпечують мінімальні втрати в живій масі й ушкодження тварин під час перевезення; забезпечувати зручне завантаження і вивантаження тварин при мінімальних простоях під час цих операцій. Ці автомобілі можуть використовуватися для перевезень іншого вантажу в міжсезонний період.

Найбільш доцільно для перевезення худоби використовувати автомобілі-тягачі з напівпричепами-фургонами. Кузов напівпричепа-фургона повинен мати прямокутну форму довжиною не менш 8,5 м, забезпечувати природну приточну вентиляцію у верхній і нижній частинах, мати рівну підлогу, бічні двері і двері-трап у задній частині, внутрішнє електричне освітлення і рідинозбірники. Для розподілу на відсіки усередині кузов повинен бути обладнаний зйомними перегородками з кільцями для прив'язі тварин.

Напівпричепи-фургони мають місткість — 16 голів великої рогатої худоби чи 55 свиней. У напівпричепі в двоярусному варіанті можна розмістити 140-175 овець. При використанні бортових автомобілів для перевезення тварин необхідно наростити борти до 1,5-2 м і розділити кузов на 2-3 відсіки для попередження травматизму тварин на підйомах і спусках. Велика рогата худоба повинна бути прив'язана головами вперед по ходу руху.

Спеціалізований рухомий склад використовується і на перевезеннях птахів. Дорослих птахів перевозять у багатоярусних контейнерах, що розміщуються на платформі спеціальної конструкції. Молодняк птахів перевозять у спеціальних шухлядах, що встановлюють в ізотермічні кузови автофургонів, які забезпечують мікроклімат. Місткість автофургона — 6000 курчат чи каченят, 8000 індичат. Для перевезення одноденних курчат та інкубаційних яєць на досить великі відстані з міжгосподарських, інкубаторно-птахівницьких станцій у села всередині кузова розміщують контейнери, у які ставлять шухляди з курчатами чи яйцями — близько 29,2 тис. яєць чи 14,4 тис. одноденних курчат.

На худобу, що перевозиться, відправник вантажу зобов'язаний надати свідоцтво. Це свідоцтво, без якого перевезення не дозволяється, повинно бути складене на кожну партію худоби (на кожен автомобіль чи кілька автомобілів при одночасному їхньому відправленні одним відправником вантажу на адресу одного вантажоотримувача). Перед відправленням з господарства велика рогата худоба і коні повинні бути забірковані, свині — забірковані чи татуйовані, вівці — мічені. Потім худобу зважують, формують партії — гурти, виписують гуртову відомість, де особливо відзначають наявність травм і ушкоджень шкіряного покрову у тварин. Гуртові відомості заповнюють: на велику рогату худобу — на підставі зважування кожної голови з указаниям номера, статі, віку, вгодованості і маси; на свиней, овець, кіз — за групами тварин з однаковою вгодованістю, за видами і віковими групами. Автомобіль (чи групу в кількості трьох-чотирьох автомобілів) повинен супроводжувати провідник. Якщо живність перевозять в умовах централізованих перевезень, то обов'язки провідника можуть бути покладені на водія. При цьому одержувачі живності — м'ясокомбінати і заготівельні контори — повинні якнайретельніше організувати попереднє навчання водіїв правилам приймання живності безпосередньо від господарств.

Сировину (шкіру, вовну, щетину, кінський волос, роги, кості, копита, пух, перо) дозволяється перевозити за наявності свідоцтва від ветеринарних органів і тільки упакованою. Автомобілям, що перевозять сировину, забороняється зупинятися під час перевезення поблизу пасовищ, водойм і приміщень, де міститься домашня худоба. Молоко в сільському господарстві можна перевозити у неохолодженому чи охолодженому виді.

Свіже молоко — сприятливе середовище для швидкого розмноження мікроорганізмів, що призводить до скисання молока. Тому з пунктів, що не мають умов для негайного охолодження і збереження молока (пасовищ, невеликих ферм, у населення, що здає надлишки молока), вивіз повинен здійснюватися відразу ж після доїння. Однак і там, де є устаткування для охолодження і збереження, молоко при температурі не вище 10 °С повинне зберігатися не більш 20 годин. Молоко є продуктом, що швидко псується, і організація його перевезень повинна забезпечувати чіткий, безперебійний і своєчасний вивіз з пунктів виробництва в пункти переробки (молокозаводи). Молоко можна перевозити у спеціалізованих цистернах (місткістю від 1900 до 22000 л, з термоізоляцією, що забезпечує зміну температури молока не більше ніж на 2-3 °С при температурі навколишнього повітря +4-30 °С) на шасі автомобілів (рис. 11.3), напівпричепів і двохосьових причепів при безтарному перевезенні чи на бортових автомобілях для перевезення в металевих флягах місткістю до 40 л.

Цистерни і фляги повинні бути подані під перевезення чистими і продезінфікованими чи оброблені парою. При заливі вони повинні бути заповнені цілком, щоб під час перевезення молоко не збовтувалося, потім щільно закриті кришками з прокладками із харчової гуми й опломбовані. Після зливу їх необхідно ретельно промити й обробити гарячою парою.

Для перевезення молока, що зібрано у населення (індивідуальних молокоздатчиків), розробляють кільцевий збірний маршрут і графік руху на ньому. Молоко у флягах розміщується здавачами на збірних пунктах (помостах висотою 1,0-1,1 м із трисходинковим трапом) — місцях, розміщення яких уздовж дороги визначають сільські ради за узгодженням з молокопереробними й автотранспортними підприємствами.

На водія, крім збору молока і зливу його в цистерну, покладають обов'язок реєстрації кількості молока, що здається, і зняття проб (по кожному молокоздатчику) за допомогою спеціального устаткування, яке видає йому молокопереробне підприємство (вимірювальна тара, прилад для визначення чистоти молока, піпетка для відбору проб, пляшечки для проб і шухляда для їхнього зберігання тощо).

 

Джерело: Коваленко В.М., Щуріхін В.К., Машика Н. Б. Вантажні автомобільні перевезення: Підручник. - К.: Літера ЛТД, 2006. – С. 196-201 (304 с.)



Последние похожие материалы:
Более поздние похожие материалы:

Обновлено 17.03.2017 08:44
 

Последние новости на сайте

Элеваторы для обработки зерновых культур находят широкое применение в фермерских хозяйствах, аграрных предприятиях. С их помощью...
Давайте розглянемо різні типи ламп та основні параметри, які важливо враховувати при їх...

Авторский сайт в сфере логистики Logistics-GR

Пример материалов из категории "Задачи по логистике"

Определить количество автомобилей для перевозки 500 т груза, если известно, что для перевозки используется автомобиль...
Определить некоторые валютные и финансовые показатели работы судна в плановом и фактическом рейсе. Исходные данные приведены в табл....

Facebook-страница

Фрагмент из задачи

Спрос на продукт постоянен и равен 20 единицам в неделю, затраты на повторное размещение заказа составляют 125 ф. ст., а затраты на...
Определим оптимальный размер партии заказываемых запасных частей по формуле Уилсона,...

 

Группа на Linkedin

(более 4000 участников)

Группы на Facebook

 

Узнать о проекте Logistics-GR

 youtube-канал  

 

Результаты тестов

Последние результаты
<-->Стоит ли Вам выбирать профессию менеджера по логистике? 64.00 %
<->(Лог-М) Тема 10. Складська логістика (10 тест.завдань) 40.00 %
<->(Log) Test 01. Warehouse and Logistics (10 tests) 90.00 %
Перейти к тестам
Проект работает
15 years, 1 months, 15 days.
Определить площадь для складирования 500 т антрацита. Насыпной вес антрацита равен = 0,9 - 1,1 т/м3, а угол естественного откос = 45°. Принять =...
Компания J. Mitchell в настоящее время имеет объем продаж 10 млн. ф. ст. в год, а уровень ее запасов составляет 25% объема продаж....
Известно, что выручка логистического предприятия от реализации продукции составила = 6 млн у. е., = 3,84 млн у. е. (переменные расходы), = 1,752...
Основной завод компании J&R Softdrink занимающийся разливом по бутылкам имеет мощность 80000 л в день и работает без выходных....
Минимизировать стоимость доставки с использованием терминала возможно лишь в том случае, когда определено критическое расстояние, на котором эффективно...
Види експедиторів 1. Експедитор - простий посередник між відправником вантажу й перевізником. Він зобов'язується знайти перевізника та укласти з ним...
Актуальность задачи сокращения времени на перемещение очевидна. Ее решение заключается в выделении на складе зоны для хранения резервного запаса и...
Перемещение грузов в процессе производства из сферы производства в сферу потребления включает несколько этапов: накопление грузов на складах производства,...
Ralston Energy Systems (RES) действует в Чешской Республике как филиал компании Eveready Battery Company (EBC). EBC имеет производственные предприятия в...
Tesco pic — крупнейшая в Великобритании сеть супермаркетов, имеющая 700 магазинов; на нее приходится 16% всего рынка розничных продаж продуктов питания....
ВАА управляет семью аэропортами в Великобритании, в том числе тремя лондонскими аэропортами: в Хитроу, Гетуике и Станстеде. К апрелю 2000 г. ВАА за год...
В 1988 г. отдел, занимающийся счетами к оплате в Ford of America, имел 500 сотрудников, работающих на основе обычных стандартов бухгалтерского учета. Для...

Logistics-GR - теория и практика логистики и транспорта

Copyright © 2009 - 2024. При использовании материалов сайта - гиперссылка обязательна. All Rights Reserved. По всем вопросам обращаться - email