Главная Агрологистика Як вплине на аграріїв обмеження ваги автотранспорту (не більше 40)

Фрагмент из кейса

Вейн Шуллер управляет товарным складом фирмы Minnetonka, штат Миннесота. Его главная забота — определить количество рабочих, назначаемых для работы на...
Компания является экспортером туркменской нефти, отправляемой из порта Красноводск на судах-танкерах смешанного плавания река-море (небольшие суда...

Як вплине на аграріїв обмеження ваги автотранспорту (не більше 40)

Font Size Larger Font Smaller Font
Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Материал из категории  Агрологистика
27.05.2016 16:56

Метки (тэги, tags):

Держава повертає собі контроль над дорогами України - під таким лозунгом новий міністр інфраструктури Володимир Омелян почав реалізувати одне з перших рішень, що стосується аграріїв. З початку травня на дорогах України почали впроваджувати контроль за вагою транспорту, вимагаючи від водіїв дотримуватись правила “не більше сорока тонн”. “Держава не вводить нових правил для перевізників - ми вимагаємо дотримання українського законодавства, норми якого щодо максимально дозволеного навантаження діють вже давно, - приводить словам міністра сайт Мінінфраструктури. - Раніше держава закривала на це очі, перевізники возили, як хотіли, що призвело до такої ситуації з дорогами, яку ми маємо сьогодні”. За його словами, два тижні тому в Міністерстві інфраструктури було проведено нараду щодо повернення вагового контролю на українські дороги - рішення затвердили представники Міністерства, Держслужби з безпеки на транспорті, Укравтодору, Національної поліції, СБУ, морських портів, асоціацій автомобільних перевізників.

Згадали закон

Перезавантажені вантажівки, за словами фахівців Мінтрансу, щорічно коштує дорожньому господарству два мільярди гривень. А за дослідженнями Світового банку щорічні втрати ВВП країни внаслідок незадовільного стану автомобільних доріг складають 3-4% ВВП. Понад 90% автомобільних доріг в Україні потребують виконання ремонтно-будівельних робіт, а близько 74% автомобільних доріг були збудовані під розрахункові навантаження на вісь – 6 тон та загальною вагою не більше – 24 тон.

Міністерство апелює до досвіду Білорусі та інших країні, де діє норма по загальній масі транспортного засобу. Наприклад, у Польщі, Німеччині,  Франції воно складає  - 40 тон, а в Іспанії та  Греції  - 38 тон.

Для України рішення Омеляна не нове - габаритно-ваговий контроль транспортних засобів передбачено законами «Про автомобільний транспорт», «Про дорожній рух», Правилами дорожнього руху, постановою Кабінету Міністрів від 27 червня 2007 року № 879 «Про заходи щодо збереження автомобільних доріг загального користування». Нормативними документами передбачено перевезення вантажів із загальною масою (разом з масою транспортного засобу) не більше 40 т, для контейнеровозів – 44 т., а на окремих (встановлених Укравтодором та МВС) маршрутах до 46 т. Крім того, вагові параметри контролюються і по навантаженню на вісі – для навантаження на одиночну вісь – 11 т., на здвоєну – 16 т., на строєну – 22 т.

Зараз мінінфраструктури України спільно з депутатським корпусом розроблений проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення контролю за безпекою автомобільних перевезень вантажів і відповідальності за порушення правил дорожнього руху», який уточняє перелік підстав для зупинки транспортних засобів для перевірки вантажу та підвищення відповідальності автомобільного перевізника за порушення законодавства під час перевезення вантажів. Крім того, у ВРУ також зареєстрований проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про автомобільний транспорт» (щодо дотримання вагових або габаритних норм та/або умов, визначених у дозволі на участь у дорожньому русі). Законопроектом пропонується встановити солідарну відповідальність для автомобільного перевізника, водія транспортного засобу, відправника вантажу (комерційного посередника, брокера, експедитора), вантажовласника за порушення транспортним засобом встановлених законодавством вагових та/або габаритних норм.

Поступовий контроль

На початку травня територіальні органи Укртрансбезпеки спільно із службами автомобільних доріг в областях та відповідними підрозділами Національної поліції України в областях розпочали контролювати вагу транспорту за допомогою пересувних габаритно-вагових комплексів.

Десятого травня в Одеську, Миколаївську та Херсонську області були направлені додаткові групи інспекторів. А вже 16-го травня таких пункт встановлено на Одеській трасі поблизу Умані (Черкаська область). “Станом на сьогодні на автомобільних дорогах загального користування здійснюють заходи державного контролю та справляння плати за проїзд автомобільними дорогами загального користування транспортних засобів вагові та/або габаритні параметри яких перевищують нормативні”, - повідомляє сайт міністерства.

За результатами роботи перевірено 4556 транспортних засобів, з них у 319 виявлено порушення вагових параметрів. Нараховано плати за проїзд на 150 тис. євро, сплачено близько – 740 тис. гривень. Накладено штрафних санкцій на суму близько 148 тис. гривень. Перевіряють вантажівки 34 вагових комплексів, з яких станом на сьогодні працює лише 18.

На сьогодні законодавством та іншими нормативно-правовими актами передбачено відповідальність за здійснення перевезень вантажів понад дозволених нормативів та нараховується плата за проїзд автомобільними дорогами, яка розраховується за відповідною формулою (постанова КМУ від 27 червня 2007 р. № 879). У разі перевищення нормативу хоча б одного вагового або габаритного параметру:

до 10%  - нараховується у подвійному розмірі;

на 10-40% - нараховується у потрійному розмірі;

більш як на 40%  - нараховується у п’ятикратному

За проїзд без дозвільних документів транспортних засобів вагові параметри яких перевищують нормативні передбачений адміністративний штраф у розмірі 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1700 гривень).

Агродороги

Аграріїв це стосується безпосередньо. Тільки з початку сезону було експортовано 35 млн тонн зерна, значна частина якого була доставлена до портів автотранспортом. Рішення Мінінфраструктури гравці ринку сприймають неоднозначно - з одного боку погоджуються з аргументами міністра, але з іншого побоюються можливих негативних наслідків.

Сергій Рибалко, голова ФГ «Аделаїда»

Мені не зовсім подобається обмеження по загальній вазі, бо авто дуже відрізняються. А однакове навантаження встановлено і для старих камазів, і для сучасного транспорту. Мені здається, правільнішим було б встановити максимальне навантаження на одну вісь, а не загалом на машину.

Треба ще враховувати, що значна кількість машин розрахована на значно більшу вагу - сучасні зерновози, цистерни, негабаритний транспорт - ніхто не буде позбавлятися його. Але зараз немає притомної системи штрафів та переплат за перевантаження. Тому будуть їздити вночі, розраховуючи платити хабарі. А якби була система плати за надлишкову вагу, то отримані кошти можна було б направити на ремонт доріг.

Ігор Бучацький, country manager ED&F Man Ukraine

Я вважаю, що це вірно, бо треба охороняти наші дороги. В принципі мені байдуже - будемо перевозити хоч по 10 тонн, просто треба зважати, що е збільшить ціну для кінцевого споживача.

Сергій Іващук, генеральний директор ТОВ НВ «Агрофірма „Перлина Поділля“»

Введення такого обмеження призведе до значного підвищення вартості перевезень. Бо, якщо автоперевізники підвищуть вартість своїх послуг, то скоріше за все наступною буде залізниця. А для аграріїв зараз таке підвищення не є прийнятним, адже нові податки просто витягли з компаній усі обігові кошти.

Валерія Пекін, аналітик компанії "Фенікс Агро"

На сьогоднішній день трейдер підвищив портові закупівельні ціни так як він потребує зерні для закриття вже укладених контрактів. І поки виробнику зерна не так боляче - він ще не відчув наслідків нових «правил гри» на дорогах, оскільки не прийняв на себе підвищення витрат на доставку в порт. Але чи довго триватиме доброта трейдера? Сьогодні трейдеру простіше недоотримати грошей, ніж сплатити штрафні санкції своєму покупцеві. Різко знизивши закупівельні ціни, він просто позбудеться пропозиції і залишиться без потрібного йому зерна. Проте згодом ринок врегулюється і «недоотримувати» трейдеру не доведеться. Ціна українського зерна на світовий арені навряд чи підніметься, а саме відпускна ціна (від фермера) незабаром інтегрує дані витрати.

В такому випадки однозначно підвищується конкурентоспроможність елеваторних потужностей і жд транспортування. Але! В кінці березня 2016 року було погоджено фінансовий план ПАТ «УЗ» із середньорічним зростанням тарифів на залізничні перевезення на 10%, або на 15% з 1 травня 2016 року. Так що розплачуватися все одно доведеться.

Нагадаємо, в 2015 році зростання тарифів на перевезення зернових вантажів залізничним транспортом став найбільшим у порівнянні з іншими видами вантажів і склав 42,4%. Зростання тарифів для інших вантажів в 2015 році склав 37,7%. Дане зростання річних тарифів є рекордним з 2008 року, коли вартість залізничних перевезень, включаючи зернові, зросла на 50%. Відзначимо, що для зерна максимальне зростання тарифів відзначається вже другий рік поспіль: у 2014 році він склав 15,5% в порівнянні з 11-12% для інших вантажів.

Владислав Бовсуновський, експерт

Питання допустимої повної маси вантажного автомобіля в Україні викликає дискусії ось уже понад 15 років. З одного боку, наші дороги (особливо в літню пору) не витримують навантаження (з'являється колейність, напливи, ями), яке викликають важкі вантажівки. З іншого боку, дороги будують для того, щоб по ним їздили, як би банально це не звучало. Далекобійники не катаються заради свого задоволення, а доставляють вантажі, необхідні для роботи бізнесу. Компромісним рішенням є обмеження повної маси транспортного засобу. Згідно ПДР (і ця норма діє вже років 20) цей параметр в Україні обмежений 40 тоннами; в країнах ЄС - від 38 до 42 тонн (в залежності від країни). У 2009 році були прийняті зміни до правил дорожнього руху, які дозволяють при наявності спецдозволу (як виняток на спеціальних маршрутах) завантажувати контейнеровози і спецтехніку таким чином, щоб повна маса досягала 44-46 тонн (при цьому має значення не тільки повна маса, але і навантаження на вісь). Ідею установки вагових комплексів на трасах державного значення потрібно лише підтримувати, а перевізників, які возять з перевантаженням, потрібно серйозно штрафувати. Одне «але»: штрафувати потрібно не тільки водіїв, а й власників вантажу - тільки тоді питання буде вирішене.

Але є і друга. Мало хто розуміє, що Мінінфраструктури заклало для українського бізнесу бомбу уповільненої дії. В минулому році було прийнято злочинну, на мою думку, постанову КМ № 869 від 21.10.2015. Згідно з ним заборонено рух транспортних засобів повною масою понад 24 т автодорогами місцевого значення. Проблема в тому, що фактично така постанова означає заборону для пересування по більш ніж 70% автомобільних доріг України та унеможливлює доставку вантажів за принципом «двері-двері». Наприклад, підприємству потрібно здійснити перевезення за маршрутом «Одеса-Київ», кінцевою точкою якого є склад у місті Вишневе. До столиці стандартна 40-тонна фура доїде, а на Окружній, якщо виконувати вимогу постанови, потрібно перевантажуватися. Питання - де? Питання - як? Для аграрних підприємств це питання є найбільш болючим, тому що сільгосппідприємства знаходяться в більшості випадків далеко від доріг державного значення.

Може спочатку чиновникам варто було потурбуватися реалістичністю своїх ідей, перш ніж втілювати їх в життя? Моє припущення, що це зроблено для того, щоб створити годівницю: за 2-3 км перед складами поставлять вагові комплекси та будуть з перевізників збирати данину за проїзд «з перевантаженням». Ідея з відеокамерами (які будуть стежити за співробітниками комплексів) є утопічною - такі комплекси відеофіксації потрібно захищати від незаконного втручання (такі роботи коштують кілька мільйонів і займають до року), інакше місцеві «хакери» швидко придумають спосіб показу інший картинки. Може метою постанови є знайти роботу для своїх ІТ-компаній (загальновідомо, що у Мінінфраструктури склалися скажімо так ... особливі відносини з українсько-російською корпорацією «IT Enterprise»). І заради цього вони поставили всю країну на межу вантажного колапсу?

Звичайно, можна використовувати замість важких вантажівок середньотонажні. Але є одна проблема: Україна захищає своїх автовиробників, тому на імпорт таких машин ми ввели мита, але випускати їх так і не почали. Тому завезти в країну партію Mercedes-Benz Axor проблематично. Якби держслужбовці разом із забороною продумали б програму державного лізингу, або скасували б захисні мита, можна було б сміливо стверджувати, що рішення Мінінфраструктури є правильним. Зараз же ми самі проти себе ввели санкції.

Наталія Гузенко

 

Джерело: http://agravery.com/


Метки (тэги, tags):



Последние похожие материалы:
Более поздние похожие материалы:

 

Последние новости на сайте

Элеваторы для обработки зерновых культур находят широкое применение в фермерских хозяйствах, аграрных предприятиях. С их помощью...
Давайте розглянемо різні типи ламп та основні параметри, які важливо враховувати при їх...

Авторский сайт в сфере логистики Logistics-GR

Пример материалов из категории "Задачи по логистике"

Рассчитать интервал времени между заказами, если потребность в трубах за 2005 г. составляет 2500 т, а оптимальный размер заказа 140...
Определение длины погрузочно-разгрузочного фронта крытого склада со стороны подъезда автомобилей, если за сутки разгружается = 30...

Facebook-страница

Фрагмент из задачи

Компания JL Francisco & Partners занимается оптовым бизнесом с фруктами в регионах, через которые протекает река Рио-дель-Плато. В...
Исходные данные: 1) годовое количество проката черных металлов — 50000 т; 2) коэффициент неравномерности поступления проката - 1,2; 3) дни работы склада –...

 

Группа на Linkedin

(более 4000 участников)

Группы на Facebook

 

Узнать о проекте Logistics-GR

 youtube-канал  

 

Результаты тестов

Последние результаты
<-->Стоит ли Вам выбирать профессию менеджера по логистике? 64.00 %
<->(Лог-М) Тема 10. Складська логістика (10 тест.завдань) 40.00 %
<->(Log) Test 01. Warehouse and Logistics (10 tests) 90.00 %
Перейти к тестам
Проект работает
15 years, 0 months, 24 days.
Рассчитать интервал времени между заказами, если потребность в ДВП составляет 3000 м2, а оптимальный размер заказа - 110 м2....
Компания ежемесячно приобретала определенный продукт. В июле у нее в запасе было восемь единиц этого продукта. Какова стоимость...
Подробности этого процесса, и особенно временные параметры меняются в очень широких пределах. На рис. 8.6 показано начало карты...
Какой автомобиль выгоднее применять (бортовой или самосвал), если расстояние груженой ездки — 20 км, грузоподъемность бортового...
Изучение психологии потребителей, в том числе транспортных услуг, в зарубежных странах показало, что в зависимости от интересов и склонностей потребителей...
Транспортно-технологическая схема доставки товара в общем случае включает в себя ряд основных этапов. Этап 1. Формирование грузовых единиц. На основании...
Экономические параметры логистической системы (на уровне микрологистики) определяются рыночными и внутрипроизводственными экономическими отношениями. Они...
Обобщенный алгоритм определения времени доставки груза представлен на рис....
ВАА управляет семью аэропортами в Великобритании, в том числе тремя лондонскими аэропортами: в Хитроу, Гетуике и Станстеде. К апрелю 2000 г. ВАА за год...
Hotpoint — крупный поставщик бытовых электроприборов из Великобритании, принадлежащий General Electric. В 1988 г. компания действовала как независимая,...
Торговый дом книги (ТДК) «Москва» — один из крупнейших книжных магазинов столицы. Коротко сформулируем его основные особенности, влияющие на формирование...
В Европе контрактная логистика уже развилась в самостоятельный бизнес. По оценкам Datamonitor, общие логистические издержки в 1999 г. составили 150 млрд...

Logistics-GR - теория и практика логистики и транспорта

Copyright © 2009 - 2024. При использовании материалов сайта - гиперссылка обязательна. All Rights Reserved. По всем вопросам обращаться - email