Главная Книги On-line (текст) ТПЛМ 1071 Цілі й завдання логістики закупівель. О.М.Горяїнов (2009)

Фрагмент из кейса

В понедельник 24 апреля Ал Смит, директор производства компании Super Stamps and Products Inc., размышлял над тем, как сохранить их отношения с...
В больших городах все чаще на дорогах возникают пробки. Некоторые из них создаются коммерческими транспортными средствами, но большинство — частными...

ТПЛМ 1071 Цілі й завдання логістики закупівель. О.М.Горяїнов (2009)

Font Size Larger Font Smaller Font
Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Материал из категории  Книги On-line (логистика, транспорт)
17.02.2010 14:32

7.1 Цілі й завдання логістики закупівель

(”дистрибуція навпаки”, типові логістичні активності при управлінні закупівлями, стратегія управління закупівлями та інше)

 

Забезпечення фірми-виробника необхідними видами матеріальних ресурсів (МР) за кордоном отримало назву Purchasing /Procurement - управління закупівлями.

Основною метою логістичного менеджменту закупівель є надійне і якісне забезпечення виробничих підрозділів фірми МР, необхідними для виконання заданого виробничого розкладу.

Досягнення цієї мети може бути виконане з різними витратами ресурсів, тому перед логістичним менеджментом виникають наступні проблеми оптимізації:

 

1) у ланцюзі «постачання – виробництво» (наприклад, мінімізація витрат на закупівлі МР при обмеженій імовірності збою в поставках або максимізація надійності і якості поставок МР при обмеженнях на витрати);

 

2) у повному логістичному ланцюзі (наприклад, завдання мінімізації загальних логістичних витрат, у тому числі й на закупівлі при обмеженні на ймовірність задоволення попиту).

Окремі фахівці з логістики часто розглядають управління закупівлями як «дистрибуцію навпаки», маючи на увазі, що в обох сферах реалізуються ті самі логістичні активності:

- процедури замовлень,

- транспортування,

- вантажопереробка,

- управління запасами,

- складування та інших.

У будь-якій фірмі-товаровиробнику існує типовий набір логістичних активностей, пов'язаних з управлінням закупівлями (табл. 7.1).

 

Таблиця 7.1 – Типові логістичні активності в управлінні закупівлями

Найменування

Коротка характеристика

1. Ідентифікація або переоцінка потреб

Менеджмент закупівель починається з визначення тих постачальницьких трансакцій, які повинні бути встановлені між відділом закупівель і конкретними споживачами МР (підрозділами) фірми. У деяких випадках, наприклад, при зміні асортиментів ГП, що випускається, може бути переглянутий склад внутріфірмових споживачів і (або) номенклатура МР.

2. Визначення й

оцінка вимог споживачів

Як тільки внутріфірмові споживачі і номенклатура МР визначені, повинні бути встановлені вимоги до ваги, розмірів, параметрів поставок, плани й специфікації на кожну позицію номенклатури і певну номенклатурну групу МР. Крім того, повинні бути встановлені вимоги користувачів, що визначають сервіс поставок.

3. Рішення «робити або купувати»

Перш ніж визначати можливих постачальників, необхідно вирішити питання: чи не вигідніше самій фірмі виробляти певні види МР (наприклад, компоненти для зборки складних товарів автомобілів, комп'ютерів і т.п.), ніж купувати в інших. У цьому випадку для ухвалення остаточного рішення звичайно оцінюються відповідні витрати і досяжний рівень якості.

4. Визначення типів закупівель

У наш час існує три основних типи організації закупівель МР залежно від тривалості й складності: сталі закупівлі, модифіковані закупівлі (у яких змінюються або постачальник або параметри закуповуваних МР), нові закупівлі, викликані потребами нового внутріфірмового користувача.

5. Аналіз поведінки ринку

Джерело МР для фірми (постачальник) може функціонувати в різному ринковому середовищі і типі ринку: монополістичному, олігополістичному, висококонкурентному. Знання й аналіз ринку постачальників допомагають логістичному персоналу фірми визначити кількість можливих постачальників, позицію на ринку, професіоналізм та інші фактори, що дозволяють правильно організувати закупівлі.

6. Ідентифікація всіх можливих постачальників

Ця логістична активність включає визначення усіх можливих постачальників певного виду (номенклатури) МР, які можуть задовольнити вимоги усередині фірмових користувачів. Важливим моментом є включення в цей список тих фірм-постачальників, послугами яких товаровиробник раніше не користувався.

7. Попередня оцінка всіх можливих джерел

Попередня оцінка можливих джерел закуповуваних МР полягає в порівнянні пропонованої (рекламованої) постачальниками якості МР і сервісу з необхідними внутріфірмовими користувачами. Таку оцінку повинні проводити експерти як виробничого, так і логістичного менеджменту.

8. Оцінка постачальників, що залишилися, і остаточний вибір постачальника

Після зменшення кількості можливих постачальників на етапі попереднього відбору ті, що залишилися оцінюються з погляду найкращого задоволення потреб фірми в МР конкретного виду. Для остаточного вибору постачальника використовується, як правило, багатокритеріальна оцінка, що включає наступні показники: рівень ціни, надійність поставок, якість супутнього сервісу та ін. Однією з головних вимог до постачальника є відповідність прийнятої фірмою внутрівиробничої логістичної концепції (наприклад, «JIТ - KANBAN», RP - MRP і т.ін.).

9. Доставка МР і супутній сервіс

Включає ряд логістичних активностей, пов'язаних з реалізацією процесу поставок конкретної номенклатури МР від постачальника фірмі-виробникові: оформлення договірних відносин, передача прав власності на МР, процедури замовлень, транспортування, вантажопереробка, зберігання, складування й т.п. У ряді випадків включає рішення стосовно організаційної структури власних логістичних каналів просування МР від обраного постачальника.

10. Контроль і оцінка виконання закупівель

Після завершення процесу доставки повинен бути організований вхідний контроль якості МР (ця процедура для надійних постачальників, особливо за умов застосування технології JIТ, може бути відсутня). Ефективність управління закупівлями оцінюється за результатами безперервного контролю і аудита виконання умов договорів по термінах, цінам, параметрам поставок, якості МР і сервісу.

 

Під час розв’язання завдань логістичного менеджменту закупівель головна увага повинна бути приділена скороченню загальних витрат, пов'язаних із цією ключовою активністю.

Це тим більш важливо, що витрати на управління закупівлями у різних галузях становлять від 40 до 60 % у структурі собівартості виробництва ГП розвинених країн.

Найбільшу питому вагу у витратах, пов'язаних із закупівлями, займають:

1) властиво ціна МР;

2) витрати на транспортування;

3) витрати на управління запасами МР (складування, вантажопереробку, зберігання та ін.).

Для скорочення цих складових витрат необхідна цілеспрямована політика фірмового логістичного менеджменту, що включає комплекс заходів - рис.7.1.

 

BOOKTPLM0171-01

Рис. 7.1 – Схема заходів щодо скорочення витрат при управлінні закупівлями

 

Загальна стратегія управління закупівлями МР у фірмі складається з урахування пріоритетів і взаємодії в основному фінансового, операційного і логістичного менеджменту (рис. 7.2).

 

BOOKTPLM0171-02

Рис. 7.2 – Стратегія логістичного менеджменту закупівель МР

 

Завданнями логістичного менеджменту закупівель є координація й пов'язування вимог фінансового, операційного та іншого видів менеджменту в розрізі загальної логістичної стратегії фірми, пов'язаної з управлінням матеріальними потоками.

Оптимізаційні рішення логістичного менеджменту традиційно включають:

1) мінімізацію загальних витрат управління закупівлями й запасами МР,

2) оптимізацію доставки МР при використанні концепції just-in-time (JIT),

3) зменшення логістичних ризиків (від недотримання параметрів поставок),

4) оптимальний вибір постачальників.

 

Питання для перевірки знань

 

1. Що є основною метою логістичного менеджменту закупівель? (стор.93)

2. Наведіть приклади проблем оптимізації, які виникають перед логістичним менеджментом. (стор.93)

3. Поясніть чому багато фахівців з логістики називають управління закупівлями - «дистрибуцією навпаки»? (стор.93)

4. Назвіть приклади типових логістичних активностей при управлінні закупівлями. (стор.93)

5. Дайте коротку характеристику логістичної активності «визначення типів закупівель». (стор.94)

6. Які складові мають найбільшу питому вагу у витратах, пов'язаних із закупівлями? (стор.96)

7. Наведіть приклади заходів, які дозволяють скоротити витрати на управління закупівлями. (стор.96)

8. Що є завданнями логістичного менеджменту закупівель? (стор.97)

9. Наведіть приклади показників фінансового, операційного і логістичного менеджменту, які впливають на стратегії закупівель матеріальних ресурсів. (стор.97)

10. Що включають оптимізаційні рішення логістичного менеджменту закупівель? (стор.97)

 

Тестові завдання

 

1. Що виконується в першу чергу при управлінні закупівлями: (стор.94)

A) Визначення типів закупівель.

Б) Аналіз поводження ринку.

B) Рішення «робити або купувати».

2. Що не відноситься до витрат, які займають найбільшу питому вагу при закупівлях: (стор.96)

A) Витрати на транспортування.

Б) Витрати на постачальників.

B) Витрати на управління запасами матеріальних ресурсів.

3. Що не відноситься до комплексу заходів щодо скорочення витрат при управлінні закупівлями: (стор.96)

A) Усунення втрат матеріальних ресурсів при доставці від постачальників.

Б) Мінімізація рівнів готової продукції на всіх рівнях складської системи.

B) Доставка матеріальних ресурсів від постачальників як можна більшими відправленнями.

4. Що не відноситься до критеріїв логістичного менеджменту фірми при управлінні закупівлями: (стор.97)

A) Мінімальні загальні витрати.

Б) Оборотність оборотного капіталу.

B) Відносини з надійними постачальниками.

 

Презентація

 

Джерело: Горяїнов О.М. Теорія і практика дисципліни «Логістика» (для менеджерів): Навчальний посібник. - Харків: НТМТ, 2009. – С. 93-98, 321 (522с.)

Скачать книгу можно в категории - «Скачать файлы».

Прямая ссылка на страницу книги – «Скачать книгу»

Если ссылки не работают – обращайтесь email




Последние похожие материалы:
Более поздние похожие материалы:

Обновлено 09.02.2017 22:03
 

Последние новости на сайте

Элеваторы для обработки зерновых культур находят широкое применение в фермерских хозяйствах, аграрных предприятиях. С их помощью...
Давайте розглянемо різні типи ламп та основні параметри, які важливо враховувати при їх...

Авторский сайт в сфере логистики Logistics-GR

Пример материалов из категории "Задачи по логистике"

На станцию железной дороги в адрес Акционерного общества (АО) прибыл вагон бумажной тары емкостью =40т, которую необходимо...
Определить целесообразность применения тягача или автомобиля, если грузоподъемность каждого из них — 5 т, техническая скорость...

Facebook-страница

Фрагмент из задачи

Компания Williams-Practar рассмотрела пять альтернативных вариантов размещения своего нового склада для дистрибьюции продуктов....
Исходные данные: 1) годовое количество проката черных металлов — 50000 т; 2) черные металлы поступают на склад следующих сортов и размеров: а) балки —...

 

Группа на Linkedin

(более 4000 участников)

Группы на Facebook

 

Узнать о проекте Logistics-GR

 youtube-канал  

 

Результаты тестов

Последние результаты
<-->Стоит ли Вам выбирать профессию менеджера по логистике? 64.00 %
<->(Лог-М) Тема 10. Складська логістика (10 тест.завдань) 40.00 %
<->(Log) Test 01. Warehouse and Logistics (10 tests) 90.00 %
Перейти к тестам
Проект работает
15 years, 1 months, 20 days.
Определить площадь для складирования 500 т антрацита. Насыпной вес антрацита равен = 0,9 - 1,1 т/м3, а угол естественного откос = 45°. Принять =...
Дженет Лонг (Janet Long) — сотрудник по закупкам в Overton Travel Group. Она зарабатывает 16000 ф. ст. в год; другие затраты...
Известно, что выручка логистического предприятия от реализации продукции составила = 6 млн у. е., = 3,84 млн у. е. (переменные расходы), = 1,752...
Определить площадь, необходимую для размещения металлических контейнеров весом брутто 3,0 т, если на склад предполагается равномерное...
Выбор транспортных средств начинается с анализа потребностей предприятия. Следует учесть тип перевозок, на котором специализируется ваш транспортный парк...
Логистическое обслуживание - это совокупность видов деятельности, производимых в процессе выполнения заказов и направленных на удовлетворение потребностей...
Третьим по значимости фактором является плотность груза, т.е. отношение веса к объему груза. Дело в том, что транспортные затраты обычно исчисляют на...
Основными показателями оценки качества перевозок пассажиров являются: комфортность поездки; время, затрачиваемое пассажирами на передвижение; безопасность...
Perman Frere — небольшой производитель, располагающийся в Брюсселе. Большую часть своей продукции экспортирует и для этого имеет склад готовой продукции...
ТОО «Книги» — книжный магазин универсального типа, ведущий свою торговую деятельность в г. Реутове Московской области. Он был открыт в 1994 г. и до сих...
ВАА управляет семью аэропортами в Великобритании, в том числе тремя лондонскими аэропортами: в Хитроу, Гетуике и Станстеде. К апрелю 2000 г. ВАА за год...
Каждый книжный магазин имеет структуру (или, по крайней мере, должностное лицо), организующую логистический процесс закупок. В Торговом доме (ТД)...

Logistics-GR - теория и практика логистики и транспорта

Copyright © 2009 - 2024. При использовании материалов сайта - гиперссылка обязательна. All Rights Reserved. По всем вопросам обращаться - email