Главная Профсловари (термины) Термінологічний словник - Транспортна логістика. І. М. Сокур, Л. М. Сокур, В. В. Герасимчук (2009)

Фрагмент из кейса

В больших городах все чаще на дорогах возникают пробки. Некоторые из них создаются коммерческими транспортными средствами, но большинство — частными...
Структура логистической деятельности на предприятии ОАО «Боец» Московский компрессорный завод «Боец» относится к группе традиционных организаций, где...

Термінологічний словник - Транспортна логістика. І. М. Сокур, Л. М. Сокур, В. В. Герасимчук (2009)

Font Size Larger Font Smaller Font
Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Материал из категории  Профсловари (логистика, транспорт)
26.01.2017 17:59

С.184

Багатообігова тара здійснює декілька обігів, обслуговуючи процес просування товарів від виробника до споживача, та належить поверненню постачальнику товару або тарозберігаючим організаціям відповідно до діючих домовленостей. До неї відносять більшість видів дерев’яної тари (ящики, бочки, барабани), текстильної тари (мішки), тари з полімерних матеріалів (ящики, бочки).

Вантажне осадження судна визначають від зовнішньої обшивки до вантажної ватерлінії (при повному завантаженні).

Вантажний двірце складова станції, на якій зосереджені всі основні об’єкти і пристрої комерційного характеру, що слугують для переробки вантажів.

Вантажний коефіцієнт тари вагонів визначають через відношення маси тари до маси вантажу, навантаженого у вагони. Він відображає використання вантажопідйомності вагонів при перевезенні відповідних вантажів. Чим вищий цей коефіцієнт, тим менш ефективно використовується вантажопідйомність вагонів.

Вантажно-розвантажувальні витративитрати, що включають усі видатки на виконання таких робіт.

Вантажомісткість судна обчислюється за об’ємом його критих вантажних приміщень.

Вантажопідйомність судна — це кількість вантажу на ньому при навантаженні до вантажної ватерлінії. Визначають як різницю між його ваговою водотоннажністю з повним вантажем і водотоннажністю без вантажу.

Відправне маркування містить номер місця (в чисельнику) і число місць (у знаменнику), найменування відправника й отримувача, пункт відправлення і призначення.

 

С.184-185

Внутрішня тара, так звана споживча тара або упаковка переходить з розміщеним в неї товаром в повну власність споживача. До цього виду тари відносяться різні паперові обгортки, картонні коробки, ящики, банки, пляшки та ін.

 

С.185

Графіки виконання операційрегламентують затрати часу і порядок виконання окремих операцій за елементами.

Децентралізована організація перевезень доставку вантажів здійснює одержувач, який замовляє транспорт, виконує навантаження, експедирування та розвантаження вантажу. При цьому постачальник не зацікавлений у механізації вантажних робіт, скороченні простоїв рухомого складу та ефективному його використанні.

Додаткові рейси — це рейси, які виконують по тих авіалініях, що й регулярні, але за особливим розкладом.

Єдиний технологічний процес — раціональна система організації роботи станцій примикання та під’їзних шляхів промислових підприємств.

Засоби сполучення це автомобілі, автомобілі-тягачі, напівпричепи, причепи транспортного призначення, що перевозять вантажі й пасажирів.

Змінні витратице витрати, які залежать від пробігу автомобіля.

Зовнішня тара призначена для транспортування або зберігання у процесі переміщення вантажів від виробника до споживача.

Картограмаце графічне зображення вантажопотоку на карті згідно з дійсним переміщенням вантажів.

Коефіцієнт використання вантажопідйомності вагона — відношення маси вантажу, завантаженого у вагон, до вантажопідйомності вагона.

Коефіцієнт використання місткості вагонавідношення об’єму, зайнятого вантажем, до повної місткості вагона.

Коефіцієнт питомого об’єму вагону відношення корисного об’єму кузова вагону до його вантажопідйомності. Він відображає розмір корисного об’єму (м3), що припадає на одну тонну вантажопідйомності вагону.

Коносаментце документ, що надає право кожному, хто є його власником, розпоряджатися товаром.

Контактний графік — суміщені за часом, обсягом перевезень процеси, які виконуються залізничним і автомобільним транспортом. Контактний графік забезпечує найвигідніші виробничі взаємозв’язки і послідовність виконання окремих операцій з обробки рухомого составу з мінімальними затратами часу і коштів.

 

С.186

Контейнер — це різновид багатообігової тари, наземна транспортна ємність, котра перевантажується за допомогою підйомно-транспортних засобів. Він призначений для перевезення різних видів вантажів.

Кільцевий маршрут — слідування автомобіля по замкнутому колу, з’єднуючи декілька споживачів або постачальників.

Маніфестперелік завантажених на судно товарів за коносаментом.

Маршрутшлях переміщення перевізного складу при виконанні перевезень.

Маятникові маршрутице маршрути, при яких шлях слідування автомобіля між двома вантажними пунктами неодноразово повторюється.

Мережний графік — графічне відображення всіх технологічних зв’язків між роботами.

Міжнародне повітряне перевезенняперевезення, що здійснюється на повітряних суднах, за якого місце відправлення і місце призначення незалежно від того, чи було перевантаження або перерва в перевезенні, розташовані на території двох держав або на території іншої держави.

Міжнародний політполіт, при якому повітряне судно перетинає державні кордони двох країн.

Міжнародний транспортце послуги всіх видів транспорту, що надаються резидентами однієї країни резидентам іншої країни.

Поїздказавершений цикл транспортної роботи, котрий складається з навантаження вантажу на автомобіль, руху останнього з вантажем, розвантаження і надання транспортного засобу для наступного навантаження (рух без вантажу).

Регулярні рейсице рейси, що виконуються відповідно до опублікованого розкладу по договірних авіалініях.

Спеціалізована тара використовується тільки для пакування та транспортування певних матеріалів.

Спеціальне маркування вказує на спосіб збереження вантажу і поводження з ним на шляху і протягом вантажних операцій.

Спеціальні рейси — це рейси, що виконуються за спеціальними завданнями як за маршрутом регулярних рейсів, так і за особливим маршрутом.

Тараособливий вид промислових виробів, призначений для укладання і упаковки різних матеріальних ресурсів.

Тарифце плата та збори, стягнуті транспортними організаціями з відправників вантажу (вантажоодержувачів) за перевезення вантажів.

 

С.187

Технічний коефіцієнт тари вагоніввизначають за відношенням маси всієї тари вагона до його вантажопідйомності.

Товарне маркування містить найменування виробу і назву виробника товару, його адресу, заводську марку, ГОСТ та інші необхідні відомості про товар.

Товарні контори призначені для оформлення вантажних перевезень та розрахунків з вантажовідправниками та вантажоодержувачами.

Товаробезликова тара не має специфічних якостей та особливостей і може бути використана після її звільнення від одних матеріалів для інших.

Транспортна логістикаорганізація та здійснення процесу доставки товару з мінімальними витратами, максимальною цілісністю у чітко визначений термін.

Транспортне маркування наноситься відправником у вигляді дробу (в чисельнику — порядковий номер, за яким ця відправка прийнята до перевезення згідно з книгою відправлень, у знаменнику — число та місяць відправки), поряд з дробом — номер вантажної накладної.

Транспортний вузол це місце перехрещення трьох і більше ліній та потоків одного або кількох видів транспорту.

Транспортні витрати — це всі витрати на доставку товару від продавця до покупця, включаючи вартість фрахту, страхування, навантаження, розвантаження, упакування, розпаковка та ін.

Транспортно-експедиційна організаціяспеціалізована організація, яка виконує операції за дорученням відправників чи одержувачів.

Упаковка — засіб або комплекс засобів, що забезпечують захист продукції від пошкоджень, втрат, а зовнішнє середовище — від забруднень.

Характеристика вантажу — це режим збереження, спосіб пакування, перевантаження і перевезення, фізико-хімічні властивості, розміри, об’єм, маса і форма, пред’явлена для перевезення.

Цехова тара використовується для транспортування товарів до робочих місць, доставки і збереження сировини, напівфабрикатів і готової продукції.

Чартерні рейсице рейси, що виконуються згідно зі спеціальним контрактом між перевізником та замовником.

 

С.187-188

Централізовані перевезення є прогресивним способом виконання транспортного процесу та експлуатації рухомого складу. Перевезення вантажів у такий спосіб дає змогу поліпшити використання рухомого складу, підвищити продуктивність праці на всіх стадіях переміщення вантажів, звільнити вантажовідправників та вантажоодержувачів від турбот стосовно транспортування вантажів. При централізованих перевезеннях істотно скорочуються невиробничі простої транспортних засобів.

 

С.188

Шляхи сполучення — це шляхи руху рухомого складу, тобто доставки вантажів і пасажирів.

 

Джерело: Сокур І. М. Транспортна логістика: навч. пос. [для студ. вищ. навч. закл.]/ І. М. Сокур, Л. М. Сокур, В. В. Герасимчук – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 222 с.




Последние похожие материалы:
Более поздние похожие материалы:

 

Последние новости на сайте

Элеваторы для обработки зерновых культур находят широкое применение в фермерских хозяйствах, аграрных предприятиях. С их помощью...
Давайте розглянемо різні типи ламп та основні параметри, які важливо враховувати при їх...

Авторский сайт в сфере логистики Logistics-GR

Пример материалов из категории "Задачи по логистике"

Судно перевозит генеральные грузы. В первом порту погрузили . Во втором порту выгрузили =4000 т, а в третьем порту выгрузили = 6000...
Определить: коэффициент использования грузоподъемности вагона (), коэффициент вместимости вагона (), коэффициент тары в вагоне (),...

Facebook-страница

Фрагмент из задачи

Средний спрос на продукт составляет 200 единиц в неделю со среднеквадратическим отклонением 40 единиц. Запас проверяется каждые 4...
Хуанита Принсепио учитывает затраты на использование автоматически управляемой тележки (АУТ), перемещающей материалы по...

 

Группа на Linkedin

(более 4000 участников)

Группы на Facebook

 

Узнать о проекте Logistics-GR

 youtube-канал  

 

Результаты тестов

Последние результаты
<-->Стоит ли Вам выбирать профессию менеджера по логистике? 64.00 %
<->(Лог-М) Тема 10. Складська логістика (10 тест.завдань) 40.00 %
<->(Log) Test 01. Warehouse and Logistics (10 tests) 90.00 %
Перейти к тестам
Проект работает
15 years, 0 months, 24 days.
Произвести расчет для сдельной, переменной и для схемы расчета на условную расчетную единицу транспортной работы. Исходные данные для расчета: — тарифная...
Определить экономичный размер заказа, если расходы на поставку единицы материалов составляют 8,33 денежной единицы/единицу,...
Определить: коэффициент использования грузоподъемности вагона (), коэффициент вместимости вагона (), коэффициент тары в вагоне (),...
Годовые эксплуатационные расходы центра составляют 120 тыс. руб., а годовые транспортные расходы - 130 тыс....
Можно выделить следующие принципы использования фактора времени и его воздействия на ключевые компетенции логистики (рис. 1.8): - ориентация на время...
Розничная торговля может классифицироваться по формам собственности, структуре стратегии, немагазинной торговле (классификация представлена в табл. 7.10)....
Перемещение грузов в процессе производства из сферы производства в сферу потребления включает несколько этапов: накопление грузов на складах производства,...
Говорячи про сутність таких позитивних результатів, доцільно етимологічно констатувати певну логіку досягнення ефекту спеціалізації, ефекту масовості і...
Konigshaven Suppliers — это оптовое предприятие, специализирующееся на продуктах питания и поставляющее их в супермаркеты в южных регионах...
Для многих видов продуктов в качестве предварительного показателя спроса на него мы можем использовать численность населения в регионе. Так, численность...
RP Turner Corp. выпускает клапаны трубопроводов для нефтяной отрасли в Западной Канаде. Компания покупает детали и сырье в Японии, США и Восточной Канаде,...
В 1988 г. отдел, занимающийся счетами к оплате в Ford of America, имел 500 сотрудников, работающих на основе обычных стандартов бухгалтерского учета. Для...

Logistics-GR - теория и практика логистики и транспорта

Copyright © 2009 - 2024. При использовании материалов сайта - гиперссылка обязательна. All Rights Reserved. По всем вопросам обращаться - email