Главная Книги On-line (текст) ТПЛМ 1121 Види запасів. Завдання і витрати формування й підтримки запасів. О.М.Горяїнов (2009)

Фрагмент из кейса

Стефен Вагнер, владелец и президент СТС Ltd., решал вопрос о строительстве лаборатории для проведения анализов химических отходов, контракт на которые в...
На рис. 4.6.6 показаны трудности, с которыми столкнулся ведущий британский ритейлер бакалейных товаров J. Sainsbury, когда обнаружил, что основную позицию...

ТПЛМ 1121 Види запасів. Завдання і витрати формування й підтримки запасів. О.М.Горяїнов (2009)

Font Size Larger Font Smaller Font
Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Материал из категории  Книги On-line (логистика, транспорт)
17.02.2010 15:14

12.1 Види запасів. Завдання і витрати формування й підтримки запасів

(іммобілізація, транспортні, страхові, спекулятивні, неліквідні запаси, позитивні й негативні характеристики запасів та інше)

 

Управління запасами є ключовою активністю, що становить найбільш важливу сферу логістичного менеджменту фірми як з погляду трудомісткості, так і пов'язаних з нею витрат.

Запаси в тому або іншому вигляді присутні впродовж усіх логістичних ланцюгів і каналів, іммобілізуючи (від лат. immobilis - нерухомий) значну частину оборотного капіталу фірми. Витрати на управління запасами досягають 40% і більше від загальних логістичних витрат.

Матеріальні запаси (inventory) - продукція виробничо-технічного призначення, що перебуває на різних стадіях виробництва, вироби народного споживання та інші товари, що очікують вступу в процес внутрішнього споживання або споживання виробничого.

Класифікація запасів представлена на рис. 12.1.

Запаси в постачанні – це МР, що перебувають у логістичних каналах (ланцюгах) від постачальників до складів МР товаровиробника, призначені для забезпечення виробництва ГП.

Виробничі запаси – це запаси МР і НП, призначені для забезпечення виконання виробничого розкладу в межах виробничо-технологічних підрозділів фірми.

Збутові (товарні) запаси – це запаси ГП, що перебувають на складах ГП фірми-виробника і у дистрибутивній мережі та призначені для задоволення попиту споживачів (продажу).

BOOKTPLM1121-01

Рис.12.1 – Класифікація запасів

 

Постачальницькі, виробничі і збутові запаси становлять сукупні матеріальні запаси фірми, що є об'єктом оптимізації логістичного менеджменту з позицій загальних витрат.

Стосовно основних комплексних логістичних активностей можна виділити складські, транспортні й запаси вантажопереробки.

Складські запаси – це запаси продукції, що перебувають на складах різного типу і рівня певних ЛЛС як внутріфірмових, так і логістичних посередників.

Транспортні запаси (запаси в дорозі, транзитні запаси) – це запаси МР, НВ або ГП, що перебувають у процесі транспортування від однієї ЛЛС до іншої або в межах однієї ЛЛС.

До специфічних складських запасів належать запаси в процесі вантажопереробки без логістичної операції зберігання (наприклад, перевалка в одному транспортному вузлі з одного виду транспорту на іншій, консолідація, сортування та ін.).

За функціональним призначенням запаси підрозділяються на поточні, страхові (гарантійні), підготовчі й сезонні.

Поточний запас (частина запасу) – основна частина виробничого (збутового) запасу, призначена для забезпечення безперервності процесу виробництва (збуту) між двома суміжними поставками.

Страховий або гарантійний запас (частина запасу) призначений для елімінування (виключення) логістичних і фінансових ризиків, пов'язаних з непередбаченими коливаннями попиту на ГП, невиконанням договірних зобов'язань із постачання МР (порушенням термінів, обсягів поставок, якості що поставляють МР і т.ін.), збоями у виробничо-технологічних циклах та іншими непередбаченими обставинами.

Підготовчий запас (частина запасу) – частина виробничого (збутового) запасу, призначена для підготовки МР (ГП) до виробничого або особистого споживання. Наявність даного виду запасу викликана необхідністю виконання певних логістичних елементарних активностей по прийманню, оформленню, навантаженню-розвантаженню, додатковій підготовці (розтаруванні, чищенню, рихтуванню і т.ін.) до споживання.

Сезонні запаси – це запаси МР і ГП, створювані й підтримувані при чітко виражених сезонних коливаннях попиту або характеру виробництва.

Спекулятивні запаси звичайно створюються фірмами для МР (компонентів, напівфабрикатів) з метою захисту від можливого підвищення цін на них або введення протекціоністських квот або тарифів.

Застарілі (неліквідні) запаси, як правило, утворюються, коли логістичні цикли у виробництві і дистрибуції не збігаються з життєвим циклом товару. У цьому випадку морально застарілі товари не знаходять збуту. Завданням логістичного менеджменту є запобігання можливості появи таких запасів.

Запаси грають як позитивну, так і негативну роль в економіці в цілому й окремих організаціях бізнесу (див. рис. 12.2).

Основною проблемою логістичного управління запасами є узгодження (координація) найчастіше протилежних цілей різноманітних сфер бізнесу фірми (маркетингу, виробництва і фінансів) стосовно запасів (рис. 12.3).

BOOKTPLM1121-02

Рис. 12.2 – Позитивні й негативні характеристики запасів

BOOKTPLM1121-03

Рис. 12.3 – Відмінності в управлінні запасами на фірмі

 

Розглянемо більш докладно причини створення й підтримки запасів на різних ділянках логістичної мережі фірми.

Ці завдання можна розбити на дві великі групи – рис. 12.4.

BOOKTPLM1121-04

Рис. 12.4 – Диференціація завдань формування й підтримки запасів

 

1. Створення запасів МР у логістичних каналах постачання призводить у ряді випадків до значної економії на витратах, пов'язаних із закупівлями, тому що за умови закупівель у великих обсягах постачальники МР звичайно роблять знижки (витрати зберігання можуть бути менше, ніж виграш на знижках із ціни).

2. Закупівля фірмами великих кількостей МР і відправлення їх великими економічними партіями (наприклад, залізничним транспортом), як правило, приводить до зниження транспортних тарифів і зменшенню витрат на транспортування.

3. Створення складських запасів у багатьох випадках необхідно для підвищення надійності забезпечення виробничого процесу необхідними МР. Причини, що викликають збої у постачанні, можуть бути різноманітними – рис. 12.5.

BOOKTPLM1121-05

Рис. 12.5 – Схема причин, які призводять до збою в постачанні

 

4. Одним із завдань управління запасами в постачанні є створення й підтримка складських спекулятивних запасів МР, призначених для страхування цінових ризиків.

5, 6. Для урахування сезонних коливань попиту на ГП і, відповідно, виробничої програми виробництва деяких видів МР фірми змушені створювати сезонні запаси МР. Сезонні коливання можуть бути викликані різними причинами:

- змінами природних, кліматичних і дорожніх умов,

- сезонністю виробництва окремих видів продукції (наприклад, сільськогосподарської),

- умовами роботи різних видів транспорту та ін.

7. Завдання скорочення витрат на транспортування ГП споживачам за рахунок створення запасів у системі дистрибуції аналогічні завданню для каналів постачання.

8. Вирівнювання виробництва, стабілізація виробничо-логістичного циклу дозволяє значно зменшити питомі витрати на одиницю ГП. Це означає, що фірма повинна іноді провадити ГП із випередженням попиту, створюючи буферні складські запаси в певних точках дистрибутивної мережі, у тому числі і для згладжування непередбачених коливань попиту.

9. Також як для постачальницьких каналів у системі дистрибуції можуть створюватися запаси, необхідні для реагування на сезонні коливання попиту. Якщо виробничих потужностей фірми може не вистачити для задоволення різкого зростання попиту в окремі періоди часу, виробник повинен постійно поповнювати сезонні запаси, збережені на складах, максимально наближених до місць прогнозованого підвищення попиту.

10. У сучасних умовах однією з головних причин створення запасів ГП у дистрибутивних каналах є найкраще задоволення вимог споживачів щодо якості товарів і супутнього сервісу.

11. Створення запасів у дистрибуції дозволить підвищити стабільність трудового потенціалу і стабільність використання трудових ресурсів фірми. Якщо виробництво тільки відслідковує попит, можуть виникати ситуації, коли при різкому зменшенні попиту відпаде необхідність повного завантаження виробничих потужностей, що спричиняє скорочення виробничого й частково управлінського персоналу. У цьому випадку можуть бути загублені кваліфіковані кадри, порушена стабільність трудового колективу, які в перспективі можуть нанести фірмі набагато більший збиток, ніж виробництво в запас.

З розглянутими типами запасів і завданнями з управління ними пов'язані певні види витрат – рис. 12.6.

BOOKTPLM1121-06

Рис. 12.6 – Класифікація загальних витрат на створення й підтримку запасів

 

У завданнях управління запасами крім того використовують так звані втрати через відсутність запасів (Out-of-stock costs).

Капітальні витрати характеризують, який капітал фірми спрямований на накопичення ресурсів, з метою створити запас з позицій інших (альтернативних) шляхів його використання (наприклад, для цілей маркетингу, підвищення продуктивності праці і т.ін.). Ці витрати становлять значну частину витрат на створення й підтримку запасів.

Витрати на зберігання запасів включають витрати на:

1) операції вантажопереробки продукції на складі,

2) орендну плату (за орендовані складські приміщення й устаткування),

3) експлуатаційні витрати (плата за електроенергію, тепло- і водопостачання, поточний ремонт і т.ін.),

4) заробітну плату складського персоналу, амортизаційні відрахування.

Витрати, пов'язані з поточним обслуговуванням запасів, в основному складаються з податків і страхування. Страхові платежі в значній мірі залежать від виду й вартості МР або ГП, а також їхнього ступеня захищеності від ушкоджень, пожежі і т.ін.

У вартість ризиків створення й підтримки запасів входять втрати, пов'язані з фізичним і моральним старінням (зношуванням) продукції при зберіганні, які позначаються в остаточному підсумку на її ціні.

Втрати через відсутність запасу виникають у тому випадку, якщо розміщене раніше замовлення не може бути задоволене зі складського запасу, де воно звичайно реалізовувалося.

 

Питання для перевірки знань

 

1. Що таке матеріальні запаси? (стор.153)

2. Наведіть класифікацію запасів за функціональним призначенням. (стор.154)

3. Що таке транспортні запаси? (стор.154)

4. Що таке поточний запас? (стор.155)

5. Що таке страховий запас? (стор.155)

6. Що таке підготовчий запас? (стор.155)

7. Що таке спекулятивні запаси? (стор.155)

8. Що таке застарілі запаси? (стор.155)

9. Наведіть позитивні й негативні характеристики запасів. (стор.156)

10. Що є основною проблемою управління запасами на фірмі? (стор.155)

11. Назвіть відмінності управління запасами на фірмі. (стор.156)

12. Які завдання вирішуються при створенні й підтримці запасів МР? (стор.157)

13. Які завдання вирішуються при створенні й підтримці запасів ГП? (стор.157)

14. Назвіть причини, що викликають збої в постачанні. (стор.157)

15. Яким чином створення запасів у дистрибуції дозволяє підвищити стабільність використання трудових ресурсів фірми? (стор.158)

16. Які існують види витрат на створення й підтримку запасів? (стор.159)

17. Що входить до витрат на зберігання запасів? (стор.159)

18. Що мається на увазі під втратами через відсутність запасів? (стор.159)

 

Тестові завдання

 

1. Що таке спекулятивні запаси: (стор.155)

A) Запаси, що створюються й підтримуються при явно виражених сезонних коливаннях попиту або характеру виробництва.

Б) Запаси, призначені для зменшення логістичних і фінансових ризиків, пов'язаних з непередбаченими коливаннями попиту.

B) Запаси, що створюються фірмами з метою захисту від можливого підвищення цін на матеріальні ресурси або готову продукцію.

2. Що таке транспортні запаси: (стор.154)

A) Додаткова кількість транспортних засобів на випадок збільшення обсягу перевезень.

Б) Запаси, що перебувають у процесі транспортування від однієї ланки логістичної системи до іншої.

B) Товари розташовувані в транспортному засобі, що використається замість складу.

3. Що таке страховий запас: (стор.155)

A) Запас, що призначений для виключення логістичних і фінансових ризиків, пов'язаних з непередбаченими коливаннями попиту.

Б) Запас, що створюється і підтримується при явно виражених сезонних коливаннях попиту.

B) Запас, що забезпечений страховкою від випадків, пов'язаних з роботою учасників логістичної системи.

4. Що є позитивною характеристикою запасів у роботі підприємства: (стор.156)

A) Заморожування (іммобілізація) значних фінансових ресурсів.

Б) Безперервність процесу виробництва й збуту.

B) Гальмування поліпшення якості готової продукції.

5. Якому підрозділу фірми належить наступна мета, що стосується запасів: «мінімізувати витрати, зв'язані з постачанням»: (стор.156)

A) Менеджмент маркетингу.

Б) Виробничий менеджмент.

B) Фінансовий менеджмент.

6. Що не відноситься до завдань створення й підтримки запасів матеріальних ресурсів: (стор.155)

A) Поліпшення споживчого сервісу.

Б) Підтримка виробничого розкладу.

B) Економія на закупівлях.

7. До якого типу витрат відносяться витрати на «операції вантажопереробки продукції на складі»: (стор.159)

A) Витрати, пов'язані з поточним обслуговуванням запасів.

Б) Витрати на зберігання запасів.

B) Капітальні витрати.

 

Презентація

 

 

Джерело: Горяїнов О.М. Теорія і практика дисципліни «Логістика» (для менеджерів): Навчальний посібник. - Харків: НТМТ, 2009. – С. 153-159, 329 (522с.)

Скачать книгу можно в категории - «Скачать файлы».

Прямая ссылка на страницу книги – «Скачать книгу»

Если ссылки не работают – обращайтесь email




Последние похожие материалы:
Более поздние похожие материалы:

Обновлено 01.03.2017 06:51
 

Последние новости на сайте

Элеваторы для обработки зерновых культур находят широкое применение в фермерских хозяйствах, аграрных предприятиях. С их помощью...
Давайте розглянемо різні типи ламп та основні параметри, які важливо враховувати при їх...

Авторский сайт в сфере логистики Logistics-GR

Пример материалов из категории "Задачи по логистике"

Определить сумму эксплуатационных расходов судна за рейс. Известно, что содержание судна в сутки на ходу = 38500 у.е., а на стоянке = 18000 у.е....
Определить экономичный размер заказа, если расходы на поставку единицы материалов составляют 8,33 денежной единицы/единицу,...

Facebook-страница

Фрагмент из задачи

Небольшой магазин имеет 10 категорий продуктов; затраты и годовой спрос на них показаны в таблице. Проведите ABC-анализ этой...
Рассчитать параметры системы управления запасами с фиксированным интервалом времени между заказами. Потребность в материале...

 

Группа на Linkedin

(более 4000 участников)

Группы на Facebook

 

Узнать о проекте Logistics-GR

 youtube-канал  

 

Результаты тестов

Последние результаты
<-->Стоит ли Вам выбирать профессию менеджера по логистике? 64.00 %
<->(Лог-М) Тема 10. Складська логістика (10 тест.завдань) 40.00 %
<->(Log) Test 01. Warehouse and Logistics (10 tests) 90.00 %
Перейти к тестам
Проект работает
15 years, 1 months, 20 days.
Компания Bannerman Industries планирует построить хранилище для обслуживания семи крупных заказчиков, расположенных в местах с...
Определить производительность тонны грузоподъемности в сутки эксплуатации, если судно, чистая грузоподъемность которого = 80000 т, перевезло...
Исходные данные к расчету: расстояния между грузовыми пунктами: = 15 км; = 9 км, = 19 км; = 17 км; = 10 км. Нулевые пробеги равны, т. е. = 5...
Рассчитать бюджет времени судна в сутках и тоннажесутках, если известно, что календарный период = 305 суток, время ремонта = 30 суток, а...
Это продолжение (часть 2). Начало в части 1 (см.на нашем сайте)…   Все элементы информационных ресурсов управляются с помощью функциональных...
Структурное улучшение интегральной логистики как комплексная задача, в решение которой вовлечены различные направления деятельности фирмы, производится на...
Сокращение времени доставки товаров потребителям в некоторой локальной территории требует значительного увеличения числа складов в дистрибутивной сети....
В послевоенные годы, когда мировой рынок товаров и услуг стал в высшей степени конкурентным, и у потребителя появилась возможность очень широкого выбора,...
Tesco pic — крупнейшая в Великобритании сеть супермаркетов, имеющая 700 магазинов; на нее приходится 16% всего рынка розничных продаж продуктов питания....
Ralston Energy Systems (RES) действует в Чешской Республике как филиал компании Eveready Battery Company (EBC). EBC имеет производственные предприятия в...
В 1990 г. на Пушкинской площади в Москве открылся самый крупный в мире ресторан компании McDonald's — на 700 мест. Управление им осуществляют совместно...
International Business Systems — самый крупный международный продавец программного обеспечения, применяемого для управления цепями поставок. Ее акции...

Logistics-GR - теория и практика логистики и транспорта

Copyright © 2009 - 2024. При использовании материалов сайта - гиперссылка обязательна. All Rights Reserved. По всем вопросам обращаться - email