Главная Книги On-line (текст) ТПЛМ Практичне заняття 8 Розміщення товарів на складі. О.М.Горяїнов (2009)

Фрагмент из кейса

8 апреля Джо Тэйлору, менеджеру по закупкам больницы Св. Дональда, позвонил Джеймс Кокер, новый директор электростанции больницы. Кокер был озабочен...
Шин О'Дейд (Sean O'Daid) управляет частью семейного бизнеса, расположенного в г. Корке, Ирландия, и специализирующегося на выпуске ряда натуральных...

ТПЛМ Практичне заняття 8 Розміщення товарів на складі. О.М.Горяїнов (2009)

Font Size Larger Font Smaller Font
Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Материал из категории  Книги On-line (логистика, транспорт)
27.02.2010 19:32

По материалам: Горяїнов О.М. Теорія і практика дисципліни «Логістика» (для менеджерів): Навчальний посібник. - Харків: НТМТ, 2009. - 522с.

Скачать книгу можно в категории «Скачать файлы».

 

Практичне заняття № 8

РОЗМІЩЕННЯ ТОВАРІВ НА СКЛАДІ

 

 

Мета заняття - придбання практичних навичок в оптимізації розміщення товарів на складі.

 

Короткі теоретичні відомості

 

Завдання визначення прийнятного варіанта розміщення товарів на складі не є новим для торгівлі і системи матеріально-технічного постачання. Суть його полягає у визначенні оптимальних місць збереження для кожної товарної групи. Розроблено різні методи, що пропонують вирішувати це завдання за допомогою ЕОМ.

Незважаючи на очевидну перевагу, застосування даних методів стримується необхідністю наявності на складах відповідного програмного забезпечення й обчислювальної техніки, а також персоналу, який володіє цією технікою.

Названі обмеження можуть бути подолані в результаті застосування так званого "правила Парето (20/80)". Відповідно до цього правила 20% об'єктів, з якими звичайно доводиться мати справу, дають, як правило, 80% результатів цієї справи. Відповідно 80% об'єктів, що залишилися, дають 20% результатів. Американці називають цю закономірність правилом великого пальця: піднятий вгору великий палець правої руки символізує ці самі 20% об'єктів, при цьому стиснуті в кулак 4 пальці позначають їхню значущість - 80%.

На складі застосування методу Парето дозволяє мінімізувати кількість пересувань за допомогою поділу всього асортименту на групи товарів, що вимагають великої кількості переміщень, і групи товарів, до яких звертаються інколи.

Як правило, товари, що часто відпускаються, складають лише невелику частину асортименту, і розташовувати їх необхідно уздовж так званих "гарячих" ліній чи зон (рис. 8.1). Товари, що вимагаються рідше, відсувають на "другий план" і розміщують уздовж "холодних" ліній (зон).

Уздовж "гарячих" ліній можуть розташовуватися також великогабаритні товари і товари, що зберігаються без тари, тому що їхнє переміщення пов'язано зі значними труднощами.

Завдання.

Визначити раціональні місця збереження для кожної товарної групи.

 

Вихідні дані.

Розглянемо склад, асортимент якого включає 27 позицій (табл. 8.1). Припустимо, що вантаж надходить і відпускається цілими вантажними пакетами, зберігається в стелажах на піддонах у пакетованому вигляді, і всі операції з ним механізовані. Усього за попередній період (наприклад, за минулий місяць) було отримано ряд вантажних пакетів (див. табл.8.1), стільки ж  відпущено. Вантаж розміщується на збереження за випадковим законом.

 

Рис. 8.1 - Поділ потоків на складі

 

Таблиця 8.1 - Реалізація за місяць

Товар (найменування асортиментної позиції)

Кількість відпущених вантажних пакетів

Товар (найменування асортиментної позиції)

Кількість відпущених вантажних пакетів

1

10+i

15

5

2

0+j

16

10+j

3

15

17

15+i

4

145+10*i

18

0+10*j

5

160+10*j

19

75

6

25+i

20

5+10*i

7

0

21

0

8

15+j

22

10+i

9

20

23

5

10

80+10*j

24

0+10*j

11

5

25

15

12

15+i

26

85+j

13

210+10*j

27

10

14

10+i

Всього

 

 

i - остання цифра студентського квитка (чи залікової книжки),

j - передостання цифра студентського квитка (чи залікової книжки).

 

Етапи виконання завдання

 

1. Виділити значущий (з погляду кількості внутрішньоскладських переміщень) асортимент складу і розмістити його в "гарячій" зоні.

2. Визначити можливе скорочення кількості переміщень на складі в результаті розміщення значущого асортименту в "гарячій" зоні.

 

Методичні рекомендації до виконання роботи

 

1. Розташуйте всі асортиментні позиції в порядку убування кількості відпущених за місяць вантажних пакетів (використовуйте для цього форму табл. 8.2). Верхні 6 позицій (приблизно 20% об'єктів) складуть значущу групу.

 

Таблиця 8.2 - Реалізація за місяць в порядку убування кількості відпущених вантажних пакетів

Товар (найменування асортиментної позиції)

Кількість відпущених вантажних пакетів

Кількість переміщень (м*пакет)

Група товарів, об'єднаних за ознакою 20/80

без правила Парето

за правилом Парето

 

 

 

 

 

20% асортименту 80% відпущених вантажних пакетів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

80% асортименту - 20% відпущених вантажних пакетів

 

 

 

 

 

 

 

 

....

....

 

 

 

На міліметровому папері чи на простому аркуші накреслити спрощену схему складу (рис. 8.2), на яку в три ряди нанести 27 місць збереження (за числом позицій асортименту). Для спрощення розрахунків будемо вважати, що довжина одного місця збереження складає 1 м, тоді довжина всієї зони збереження - 9м.

Далі застосовують 27 карток розміром, що відповідає розміру одного місця збереження на кресленні. На лицьовій стороні кожної картки відображено найменування асортиментної позиції і кількість відпущених цій позиції   вантажних пакетів. Розділіть картки на дві групи відповідно до правила Парето (табл. 8.2) і перемішайте кожну групу подібно до колоди гральних карт. Укладіть картки зворотною стороною вгору на місцях збереження накресленого складу. При цьому картки значущої групи (у нас 6 таких карток) розмістіть в "гарячій" зоні - в шести місцях збереження, що примикають до ділянки приймання і відпуску вантажу, а картки що, залишилися - у більш віддалених місцях збереження. Переверніть картки лицьовою стороною догори. Позиції з високим оборотом повинні зосередитися в "гарячій" зоні, з низьким - у "холодній".

 

Рис. 8.2 - Схема розміщення місць збереження на складі

 

2. Розрахуйте кількість переміщень, які необхідно зробити для укладання й відбору вантажу при розміщенні. Для цього кількість вантажопакетів асортиментної позиції, відзначене на картці, необхідно помножити на подвоєну відстань від місця розташування картки до зони приймання і відпуску. При цьому будемо вважати, що перший ряд карток відстоїть від зони приймання і відпуску на відстані одного метра, другий - на відстані двох метрів і т.д.

Сума всіх добутків дасть кількість переміщень (у метрах), які необхідно виконати для укладання вантажу на збереження й відбір, при розміщенні відповідно до правила Парето. Зберіть картки обох груп, з'єднаєте їх разом і знову перемішайте. Розкладіть на місця збереження зворотною стороною вгору, потім переверніть кожну картку. За описаною вище методикою розрахуйте кількість переміщень, які необхідно виконати в зоні збереження при розміщенні вантажу за випадковим законом. Визначить, в скільки разів застосування правила Парето при розміщенні товарів на складі дозволяє скоротити кількість переміщень, тобто сумарний пробіг техніки. Результати звести до табл. 8.2. Для кожного розрахунку навести схеми розміщення най­менувань асортиментних позицій (приклад рис. 8.3).

 

Рис. 8.3 - Схема розміщення місць зберігання на складі: А) без правила Парето; Б) за правилом Парето

 

 

Питання для перевірки знань:

 

1. Яке завдання дозволяє вирішувати використання правила Парето на складі?

2. В якій лінії складу розташовують об'єкти, визначені за правилом Парето, як незначущі?

3. Як розподіляють об'єкти складу, які оптимізують за правилом Парето (в відсотках)?

4. Які товари увійдуть в значущий асортимент складу за правилом Парето, якщо відомо, що кількість вантажних пакетів, що відпущено за місяць: за товаром 1 - 60 од, за товаром 2 - 15 од., за товаром 3 - 10 од, за товаром 4 - 15 од, за товаром 5 - 100 од.?

5. У скільки разів використання правила Парето дозволило зменшити кількість переміщень відповідно до Ваших розрахунків?

 




Последние похожие материалы:
Более поздние похожие материалы:

Обновлено 31.01.2017 13:42
 

Последние новости на сайте

Элеваторы для обработки зерновых культур находят широкое применение в фермерских хозяйствах, аграрных предприятиях. С их помощью...
Давайте розглянемо різні типи ламп та основні параметри, які важливо враховувати при їх...

Авторский сайт в сфере логистики Logistics-GR

Пример материалов из категории "Задачи по логистике"

Энн Дженкинс (Anne Jenkins) заключила контракт на поставку 100 компьютерных систем в неделю в школы Южного Уэллса. В каждую...
Произвести расчет предельного, технического и целевого тарифов при общем, пессимистическом и оптимистическом материалопотоке, а также...

Facebook-страница

Фрагмент из задачи

В компании А&В Coaches из Блэкпула планируют использование своей мощности в показателях «число дней обслуживания...
Автомобиль грузоподъемностью 5 т совершил три ездки: за первую он перевез 5 т на 30 км, за вторую — 4 т на расстояние 25 км и за...

 

Группа на Linkedin

(более 4000 участников)

Группы на Facebook

 

Узнать о проекте Logistics-GR

 youtube-канал  

 

Результаты тестов

Последние результаты
<-->Стоит ли Вам выбирать профессию менеджера по логистике? 64.00 %
<->(Лог-М) Тема 10. Складська логістика (10 тест.завдань) 40.00 %
<->(Log) Test 01. Warehouse and Logistics (10 tests) 90.00 %
Перейти к тестам
Проект работает
15 years, 0 months, 23 days.
Определить некоторые валютные и финансовые показатели работы судна в плановом и фактическом рейсе. Исходные данные приведены в табл....
Исходные данные для расчета: время в наряде = 12 ч; нулевой пробег = 4 км; расстояния: = 5 км; = 6 км; = 4 км; = 6 км; = 4 км. Техническая...
Автомобиль-самосвал работал на маятниковом маршруте с пробегом в обоих направлениях: = 3,5 т; = 5 км; = 5 км; = 12 мин; = 1,0; =...
исходные данные к расчету: время в наряде = 12 ч, нулевые пробеги = 4 км, = 5 км. Техническая скорость = 25 км/ч. Расстояние...
По назначению выделяют две основные группы транспорта: - транспорт общего пользования, оказывающий транспортные услуги владельцам грузам на коммерческой...
Основой системы государственного регулирования являются нормативно-правовые и лицензионные методы. С их помощью реализуется основная функция государства —...
График распределения простоев автомобилей (рис. 124) составлен для маршрутов, включающих от 30 до 50 пунктов завоза. Данные хронометражных наблюдений,...
Маршрутизация перевозок с мест погрузки является высокоэффективным способом организации грузовых перевозок. Маршрутизация является предметом договора на...
Московский книжный магазин ООО «Адонис» находится недалеко от станции метро «Филевский парк». Можно сказать, что это небольшой районный магазин....
Торговый дом книги (ТДК) «Москва» — один из крупнейших книжных магазинов столицы. Коротко сформулируем его основные особенности, влияющие на формирование...
ВАА управляет семью аэропортами в Великобритании, в том числе тремя лондонскими аэропортами: в Хитроу, Гетуике и Станстеде. К апрелю 2000 г. ВАА за год...
Perman Frere — небольшой производитель, располагающийся в Брюсселе. Большую часть своей продукции экспортирует и для этого имеет склад готовой продукции...

Logistics-GR - теория и практика логистики и транспорта

Copyright © 2009 - 2024. При использовании материалов сайта - гиперссылка обязательна. All Rights Reserved. По всем вопросам обращаться - email